NOVICE

KINO!: POSVEČENO - IGOR BEZINOVIĆ
17. in 18. maj
»Dogajanje na snemanju, ki ga kamera ni ujela, je vplivalo na igralce in posledično na vzdušje v filmu. Zafrkavali smo se tako pred kamero kot za njo. / … / V mojih kratkih filmih se motivi vseskozi ponavljajo – glas v off-u, ogromno podrobnosti in fragmentarnosti, ki se mi zdi zelo razburljiva … Od samega začetka ustvarjanja sem uspel ohraniti tudi svoj ležerni, zafrkantski pristop.« Igor Bezinović (v intervjuju z Ostrenjem pogleda, ki je bil objavljen v nedavni 33. številki revije KINO!, v posebnem tematskem sklopu, posvečenem avtorju)

V sodelovanju s Slovensko kinoteko smo pripravili filmska večera, posvečena prodornemu hrvaškemu avtorju, začenši s četrtkom 17. s projekcijo uporniškega dokumentarca Blokada (2012), v katerem se avtor pridruži študentskim protestom na Filozofski fakulteti leta 2009 ob 21.30. Nadaljevanje sledi naslednji dan, v petek 18. maja s projekcijo celovečernega igranega prvenca Kratki izlet (2017), ki ga bo ob 18.00 uvedla okrogla miza, na kateri bodo ustvarjalci tematskega bloka spregovorili o posebnostih avtorjevega pogleda, svojstveni metodi in potencialnem navdihu, njegovo ustvarjanje pa umestili v kontekst sodobnega hrvaškega filma.

 

IZID MONOGRAFIJE EMMANUELA BAROTA – CAMERA POLITICA: DIALEKTIKA REALIZMA V POLITIČNEM IN MILITANTNEM FILMU
10. september 2017
Zbirko Kamera (o prejšnjih izidih lahko preberete na povezavi http://zbirkamera.si/) v sodelovanju z zavodom Membrana dopolnjujemo s študijo Emmanuela Barota Camera politica: Dialektika realizma v političnem in militantnem filmu, v kateri avtor premišlja o političnem in militantem filmu kot o posebni filmski formi, na osnovi marksistične misli obravnava socialna in politična vprašanja ter skozi prizmo koncepta »revolucije« razmišlja o odnosih oblasti do sodobne družbe in sveta. Izid knjige bosta v Slovenski kinoteki pospremila projekciji filmov Večerna dežela (Aftenlandet, 1976) 17. septembra ob 21.00 in 18. septembra ob isti uri ter Komuna (Pariz, 1871) (La commune [Paris, 1871], 2000) Petra Watkinsa 24. oktobra ob 18.00.

 

BERGALA V LJUBLJANI! IZID ŠTUDIJE VZGOJA ZA FILM: RAZPRAVA O POUČEVANJU FILMA V ŠOLAH IN DRUGIH OKOLJIH
22. in 23. marec
Pri Društvu za širjenje filmske kulture KINO! v slovenskem prevodu smo izdali prebojno študijo Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih velikega filmskega teoretika in praktika Alaina Bergalaja.
Alain Bergala sodi med najvidnejša imena sodobne francoske filmske misli in pedagogike. V svojem bogatem udejstvovanju na filmskem področju je pustil najvidnejši pečat kot glavni urednik slovite revije Cahiers du cinéma, kot avtor študij o Jean-Lucu Godardu, v zadnjem času pa predvsem kot filmski pedagog – vodja državnega projekta »Film v šoli«. Izkušnje z uvajanjem filma v francoski šolski sistem predstavljajo tudi jedro monografije Vzgoja za film. Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih je hkrati teoretsko delo in praktični priročnik, je svojstvena filmska avtobiografija in obenem manifest nove pedagogike, je premislek o poučevanju filma, a tudi razprava o filmski umetnosti nasploh, je motivacija za pedagoške delavce in didaktično-metodološka podpora uvajanja filma v šole.
Pogovor z avtorjem 22. 3. ob 18.00 v Slovenski kinoteki bosta v slovenskem jeziku vodila Maja Krajnc in Andrej Šprah; simultan prevod.
Na brezplačnem seminarju za strokovne delavce 23. 3. ob 13.30 v Kinodvoru bo Bergala pojasnil novi model filmske vzgoje in vlogo filmskih pedagogov in učiteljev pri filmski vzgoji otrok, zaokrožila ga bo projekcija filma Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (2017), portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje, Mirjani Borčić. Na obeh dogodkih je zagotovljen simultan prevod. V dneh seminarja bomo naše publikacije prodajali po znatno znižanih cenah.
Obisk avtorja in predavanja smo organizirali v sodelovanju s Francoskim inštitutom, Slovensko kinoteko in Kinodvorom.

 

ČAP 100
Stoletnico rojstva Františka Čapa z bero poglobljenih in raznovrstnih besedil obeležujemo v 21. številki revije KINO!, ki na rumeno obarvani naslovnici nosi znani podobi iz njegove klasike Ne čakaj na maj (1957).
V mesecu decembru v Slovenski kinoteki in v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, Slovenskim filmskim centrom, Združenjem filmskih snemalcev Slovenije, Češkim veleposlaništvom v Ljubljani, Slovenskim veleposlaništvom in Narodnim filmskim arhivom v Pragi prirejamo paleto dogodkov v poklon Čapu, začenši z otvoritvijo retrospektive v torek, 10. decembra, ob 21. uri, ko bosta na sporedu njegova kratkometražni Piran (1965) in češkoslovaška klasika Nočni metulj (1941).