V globinah amazonskega pragozda znanstvenik dr. Carl Maia najde nenavadno fosilno okostje v obliki razprte dlani. Presenetljivo odkritje sproži geološko ekspedicijo, na kateri se znanstveniki srečajo z nepoznanim stvorom, pol človekom, pol ribo. Pošastni »škrgamož« spada v panteon ikoničnih pošasti (kot so Drakula, Frankenstein in Mumija), ki jih je v prvi polovici dvajsetega stoletja ustvaril holivudski studio Universal, Pošast iz črne lagune (Creature From the Black Lagoon, 1954) Jacka Arnolda pa še danes velja za filmsko klasiko.

Pošast iz črne lagune (Creature From the Black Lagoon, Jack Arnold, 1954)

Arhetipska zgodba o raziskovanju človeku neznanega sveta, ki je pred pedesetimi leti verjetno učinkovala grozljivo, je danes bližje komediji. Detajlni stereskopski posnetki prežeče škrgamoževe šape, ki so nekoč občinstvo prestrašili, ga danes nasmejijo. Kljub temu pa je podvodna fotografija – levji delež filma se dogaja pod vodo – brezčasna. Film je bil izvorno posnet v 3D tehniki in prostorski videz so ustvarili prav z lebdečimi algami, morskimi travami in vodnimi mehurčki. Prizori, ko se znanstvenika potapljata in iščeta skrivnostno bitje, so skoreografirani kot baletna predstava. Najlepši je trenutek, ko iz žabje perspektive spremljamo vzporedno plavanje stvora in edine ženske na krovu, Kay Lawrence. Škrgamož je v tej sekvenci prikazan kot nežno in občutljivo bitje, ki ga je očarala lepota elegantne Kay. Ker si jo želi zase, jo ugrabi in v slogu King Konga (1933) odnese v svoj brlog.

Odnosi med znanstveniki so orisani izrazito črno-belo: dr. David Reed je dober, human znanstvenik, ki ga zanima vodni svet, medtem ko sta za dr. Marka Williamsa važna le slava in denar; škrgamoža želi odpeljati domov, lahko tudi mrtvega, samo da bi ga pokazal celemu svetu. V duhu časa je prikazan ženski lik Kay Lawrence, ki naj bi sicer bila znanstvenica, vendar je njena edina vloga v filmu, da v lepih oblekah postava na barki.

Film odlikuje dovršena kostumografija, ki še danes deluje realistično. Ustvarila sta jo Milicent Patrick, prva ženska animatorka pri Walt Disney Studios, ter Jack Kevan, ki je sodeloval pri Čarovniku iz Oza (Wizard of Oz, 1939). Že po kostumu je očitno, da je bila Pošast iz črne lagune glavni vir navdiha Guillerma del Torra pri ustvarjanju filma Oblika vode (The shape of water, 2017). Najbolj ga je očarala človečnost škrgamoža, njegova zmožnost ljubeznivosti, kar je razvil v svojevrstno ljubezensko zgodbo.