Ostrimo pogled na FeKK-u! 2016. Foto: FeKK (Esma Hajdarpašić in Ana Bajt)

Da bi konec poletnih šolskih počitnic in prehod v novo šolsko leto potekal čim lepše, je Društvo za širjenje filmske kulture KINO! med 22. in 27. avgustom 2016 organiziralo brezplačno 5-dnevno filmsko-kritiško delavnico Ostrimo pogled na Festivalu kratkih Kraken – FeKK. Delavnice, ki je potekala pod mentorstvom dr. Maje Kranjc, odg. in gl. urednice revije KINO!, in v asistenci Anje Banko, se je vsakodnevno udeležilo 7 dijakov in študentov. Udeleženci delavnice so ostrili pogled ob formi kratkega filma in se v poglobljenih debatah z mentorico in asistentko, ki so v Kinotečnem kinu na prostem, v senci dreves Muzejske ploščadi na Metelkovi in v dvorani Slovenske kinoteke spremljale raznolik filmski program, spoznavali s specifikami kratke forme filmske umetnosti. V sproščenem festivalskem vzdušju so udeleženci spoznavali tudi goste festivala – filmske avtorje, kustose in kuratorje tujih filmskih festivalov, kot je npr. sorodni italijanski festival kratkega filma La Guarimba – s katerimi so v živahnih pogovorih premišljali o pomenu kratkega filma in njegovem aktualnem stanju v tujem in domačem prostoru. Skupaj smo se udeležili tudi strokovnih predavanj, ki so jih izvedli festivalski gostje.

Ob tem so nastajala besedila, ki sta jih mentorica in asistentka usmerjali s komentarji in konstruktivno kritiko. Na ustvarjalni delavnici smo poskušali podajati film kot umetnost in pri tem kritično predstaviti pomen kratke filmske forme, ki sicer izven festivalskih projekcij le redko zaide na filmska platna in je zato mladim filmskim ljubiteljem (pre)večkrat slabše dostopna, a prav zaradi svoje aktualnosti, igrivosti in živosti obenem predstavlja izredno zanimiv filmski svet, ki se ga zdi mladim nujno odkrivati.

Besedila so objavljena na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrimo pogled na FeKK-u! 2016 in na spletni strani FeKK-a.