Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt in Ostrenje pogleda

Začetek decembra smo v organizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! tradicionalno, že drugo leto zapored popestrili s 6-dnevno delavnico Ostrenje pogleda na Animateki! na 13. Animateki. Delavnice, ki je vsak dan med 5. in 11. decembrom 2016 potekala na festivalskih prizoriščih v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, se je udeležilo 10 dijakov in študentov. Udeleženci delavnice so pod mentorstvom dr. Maje Kranjc, odg. in gl. urednice revijo KINO!, in v asistenci Anje Banko spoznavali umetnost animiranega filma, premišljali podobe, ki se tkejo skozi različne tehnike animacije in na ta način ostrili kritični odnos – tako do filmske umetnosti kot sveta.

Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt in Ostrenje pogleda
Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt in Ostrenje pogleda

Vsakodnevna srečanja skupine desetih udeležencev so potekala v sproščenem festivalskem vzdušju in so obsegala gledanje filmov, ki smo jih ostro motrili skozi poglobljene diskusije, oboje pa je rezultiralo v pisanju filmske kritike. Besedila so se kalila skozi pogovor z mentorico in asistentko, ki sta podajali konstruktivno kritiko, komentarje in smernice med delom v nastajanju.

Poseben poudarek na letošnji delavnici so bili intervjuji z mnogimi mednarodnimi gosti festivala, tako tujimi kot domačimi priznanimi filmskimi animatorji, ki so udeležencem delavnice razkrivali »skrivnosti« dolgotrajnega procesa nastajanja animiranega filma, jim približali različne tehnike ustvarjanja animacije (ob letošnji retrospektivi 3D računalniške animacije so udeleženci delavnice veliko izvedeli prav o razmerju med risano in računalniško animacijo). Poleg tega smo se z udeleženci udeležili tudi raznih spremljevalnih dogodkov, ki jih ponuja festival, npr. razstavo slovenskega animatorja Leona Vidmarja Slovo v ljubljanski galeriji DLUL/DLUL na Bregu 22. Končni izdelki so objavljeni na festivalski spletni strani in na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrenje pogleda na Animateki! 2016.