Categories
Festivalske delavnice

Ostrimo pogled na slovenskem filmu! 2018

Ostrimo pogled na slovenskem filmu! 2018. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt, Fabris Šulin, Ostrenje pogleda (Maja Krajnc in Kristian Božak Kavčič)

Med 10. in 15. septembrom 2018 se je v Portorožu odvila že tradicionalna, 5. filmskokritiška delavnica Ostrenja pogleda na Festivalu slovenskega filma. Udeleženci pod mentorstvom dr. Maje Krajnc, odg. ur. revije KINO! in izvajalke Kino-katedre za osnovno- in srednješolce v Slovenski kinoteki, so v sproščenem festivalskem vzdušju skozi pogovor kritično motrili videne filme in ob mentoričinih smernicah oblikovane misli pretvorili v krajše filmske zapise.

Delavničarji so izkoristili pester nabor filmskih ustvarjalcev, ki so se zbrali na festivalu, in z njimi opravili poglobljene intervjuje. Urša Menart, scenaristka in režiserka filma Ne bom več luzerka (2018), ki je prejel vesno za najboljši scenarij in najboljši celovečerni film, je z igralko Evo Jesenovec spregovorila o idejni zasnovi za film in poteku snemanja, igralec Brane Završan pa je film postavil v širši družbeni kontekst problematike mladih. Ester Ivakič, režiserka filma Assunta (2018), je z igralko Evo Stražar razkrila ozadje snemanja, pri katerem sta izpostavili pomembnost ekipne dinamike, ki v zahtevnih snemalnih pogojih še posebej pride do izraza. Igralski trio Posledic (2018), Matej Zemljič (vesna za najboljšo glavno moško vlogo), Timon Štrubej (vesna za najboljšo stransko moško vlogo) in Gašper Markun, je pojasnil, kako so se pripravljali na svoje vloge in koliko njih samih je v likih, ki so jih igrali. Andraž Jerič iz neodvisne produkcijske hiše Temporama, ki je producirala Posledice, pa je delavničarjem predstavil, kaj vse pravzaprav obsega delo producenta in kako se pripraviti na tako obsežen projekt, kot je snemanje celovečernega filma.

Drugo leto zapored so udeleženci delavnice izbirali tudi nagrado za najboljši film iz sklopa Podmladek. Ogled filmov je pospremila poglobljena diskusija z mentorico; zmagovalca so določili z argumenti – glavno nagrado so podelili skupinskemu filmu Metum (2017), posebna omemba pa je pripadla filmu Kar človek čuti (2018) Urha Pirca. Nagrado je na zaključni prireditvi podelila Maja Krajnc.

Zapisi so objavljeni na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrimo pogled na slovenskem filmu! 2018.