Ostrenje pogleda na 15. Animateki! Foto: Andrej Firm

Ostrenje pogleda na 15. Animateki! Med 3. in 9. decembrom se je v Ljubljani na 15. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka že tradicionalno odvila naša delavnica pisanja o filmu. Udeleženci pod mentorstvom dr. Maje Krajnc, odg. ur. revije KINO! in izvajalke Kino-katedre za osnovno- in srednješolce v Slovenski kinoteki, in filmskega misleca Roberta Kureta spoznavali animirani film, različne tehnike in specifično pripovedovalno zmožnost, ki jo ponuja medij animacije.

Delavničarji so lovili tudi festivalske goste: starega mačka Rastka Ćirića z razstavo dnevnikov, ki predstavljajo zbirko utrinkov s prejšnjih edicij Animateke; Anno Ido Orosz, arhivarko pri Madžarskem filmskem arhivu (MNFA) in predavateljico na Univerzi MOME v Budimpešti, sicer kuratorko letošnje retrospektive, ki je ponudila vpogled v zgodovino madžarskega animiranega filma in se dotaknila vloge žensk v sodobnem madžarskem filmu; Renato Gasiorowsko, avtorico filma Pussy (Cipka, 2016), izšolano na poljski filmski šoli animacije … O ustvarjalnem procesu so spregovorili tudi mladi ustvarjalci – študentje. Sofija Kruglikova je v intervjuju predstavila kratki film Asparagorest (2018), o Plesu ljubezni (2018) je več povedal njegov avtor Leon Černic, Kristino Kokalj, ki se je na Animateki predstavila z eksperimentalnim filmom Mašina spomina (2018), so udeleženci povprašali o posnetkih z analognim fotoaparatom, Jung Hyun Kim pa je razkrila ozadje ideje za uporabo ojdipovega kompleksa v svojem filmu Sweet Sweat (2017).

Izbor besedil je bil objavljen na festivalskem dnevniku, vsa besedila lahko preberete na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrenje pogleda na Animateki! 2018.