Ostrimo pogled na slovenskem filmu! 2019. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt in Ostrenje pogleda.

Med 17. in 22. septembrom se je v Portorožu odvila že tradicionalna, 6. filmskokritiška delavnica Ostrimo pogled na slovenskem filmu!. Udeleženci pod mentorstvom dr. Maje Krajnc, odg. ur. revije KINO! in izvajalke Kino-katedre za osnovno- in srednješolce v Slovenski kinoteki, in asistenta Roberta Kureta, filmskega publicista, so v festivalskem vrvežu skozi pogovor kritično motrili domače filme in ob komentarjih mentorjev svoje ideje ubesedili v krajše filmske zapise.

Avtorja Sandra Jovanovska in Peter Cerovšek sta v skupinskem pogovoru odstrla pogled v zakulisje ustvarjalnega procesa. Jovanovska, režiserka kratkega filma Soma (2019), je spregovorila o neskončnih možnostih animiranega filma pri »grajenju« paralelnih domišljijskih svetov, Cerovšek, režiser kratkega igranega filma Dom, kjer je hiša (Kuća je gde je kuća, 2018), pa je izpostavil, kako pomembna je vloga montaže pri ustvarjanju atmosfere filma.

Soma (Sandra Jovanovska, 2019)

Tudi letos so udeleženci delavnice izbrali nagrado za najboljši film mladih ustvarjalcev, tokrat v sklopu študijskih filmov. Ogledu sklopov je sledila poglobljena diskusija z mentorjema, v kateri so na podlagi argumentov glavno nagrado podelili filmu Soma Sandre Jovanovske, posebno omembo pa filmu Alzheimer Cafe (2019) Martina Drakslerja. Iskrene čestitke in toplo priporočamo.

Glavna nagrada izobraževalnega programa Ostrenje pogleda, ki ga izvaja Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, za najboljši študijski film v tekmovalnem programu:

Vrtoglava Soma (2019) Sandre Jovanovske je preiskovanje (z)možnosti (animiranega) filma, ki s premišljeno uporabo ready-madov izvirno obravnava temo odvisnosti. Kljub zahtevnosti problematike dopušča prostor interpretaciji.

Posebna omemba izobraževalnega programa Ostrenje pogleda, ki ga izvaja Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, za študijski film v tekmovalnem programu:

Alzheimer Cafe (Martin Draksler, 2019)

Alzheimer Cafe (2019) Martina Drakslerja je ganljiv premislek o življenju in minljivosti, ki s spoštovanjem in igrivostjo v ospredje postavlja intimo vsakdana para v domu za ostarele.

Da Ostrilcem v filmski dvorani ni krulilo v želodcih, so poskrbeli pri Pizzeriji SantaLucia 🍕.

Zapisi pogovorov kakor tudi drugi filmski zapisi, nastali na festivalu, so objavljeni na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrimo pogled na slovenskem filmu! 2019.

Ostrili so: Gaia Turina, Ivona Furlan, Alin Žerjal, Tinkar Koblar, Lia Lusa, Dunja Rahovsky Šuligoj, Evita Podobnikar, Zala Žagar, Luka Kralj, Arjun Hektor Perumal Harsch, Hugo Lev Šuklje, Luka Mlakar, Lan Golob, Jure Ravnikar in Žiga Fabjan.