Ob izidu nove edicije revije KINO! smo se odzvali povabilu Pekarne Magdalenske Mreže k skupnemu sodelovanju. V četrtek, 28. 11. 2019 je Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO!, predsednica Društva KINO! in snovalka/mentorica Ostrenja pogleda predstavila omenjeno društvo, revijalne in knjižne produkcije ter izobraževalni program Ostrenje pogleda, sledili sta predavanji Veronike Zakonjšek in dr. Matica Majcna o filmskem opusu mlade srbske avtorice Jelene Gavrilović. Večer smo zaključili s filmsko projekcijo izbranih kratkih filmov mlade avtorice in sproščenim pogovorom o filmih.

Program:


18:00 Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO!, predsednica Društva KINO! in snovalka/mentorica Ostrenja pogleda: Predstavitev Društva za širjenje filmske kulture KINO!, revijalne in knjižne produkcije ter izobraževalnega programa Ostrenje pogleda


18.15 Matic Majcen: »Trk diskretne avtentičnosti in glorifikacije mladosti v kratkih igranih filmih Jelene Gavrilović«
Srbska režiserka Jelena Gavrilović je v kratkih igranih filmih med letoma 2012 in 2017 kljub svoji mladosti dosegla impresivno raven ustvarjalne zrelosti. Objekt njenega raziskovanja so življenja mladih v urbanem okolju, režiserka pa jih portretira s kombinacijo dokumentaristične spoštljivosti in estetiziranega poveličevanja mladih protagonistov.

Večna tema odraščanja pri Gavrilović postane osrednje gonilo drame, ki je režiserka nikoli ne eksploatira v narativne namene, temveč iz tega motiva izpelje glorifikacijo prikupne izgubljenosti, melanholije in naivne samozavesti, ki jo izražajo njeni subjekti. Ni dvoma, da svoje mlade protagoniste naravnost obožuje – v njih vidi neskončno lepoto, nedolžnost, nekakšno ujetost, iz katere izhaja veličastnost iskanja njihove svobode. Prav zato je tako pomembno, da jim izkazuje največje možno spoštovanje, kar pa ima tudi velike posledice za estetsko in pripovedno plat njenega ustvarjanja.

Matic Majcen, »Trk diskretne avtentičnosti in glorifikacije mladosti v kratkih igranih filmih J. Gavrilović«, KINO! 39

19:00 Veronika Zakonjšek: »Kje ste, punce?«
Jelena Gavrilović se je v zadnjih letih vzpostavila kot prodoren in prepoznaven avtorski glas mlade generacije srbskih filmskih ustvarjalk. Med drugim predvsem zato, ker v moško dominirani svet povojnega Balkana drzno postavlja dekleta na prelomu vstopa v svet odraslih, ki s svojo prezenco, telesno kompozicijo, gibanjem in umeščenostjo v prostor jasno in brezkompromisno izražajo svojo (žensko) subjektiviteto.

Protagonistke Jelene Gavrilović se neutrudno borijo proti patriarhalnemu kolesju sodobne družbe in finančnim preprekam, ki jih držijo v krempljih odvisnosti od staršev in okolice. Z naturalističnim, haptičnim pristopom, ki fokus ohranja na bližnjih planih njihovih teles, pogledov, nasmehov, kretenj in gibov, se Gavrilovićeva drži zaprtih prostorov, naturalistične svetlobe in diegetičnih zvokov okolice – v popolnem nasprotju z glasbenimi videospoti, ki predstavljajo drugi pol njene dinamične filmografije. Tam kadri, nasprotno, svobodno dihajo v širokih planih, medtem ko ženska telesa energično in odločno zasedajo prostor, ki jih obdaja.

Veronika Zakonjšek, »Kje ste, punce?«, KINO! 39

20:00 Filmski program


  • Kje ste, fantje (Momci, gde ste, Jelena Gavrilović, 2012, igrani, 11′)

  • Nisem tvoj prijatelj (Ja nisam tvoj drug, Jelena Gavrilović, 2013, igrani, 19’)

  • Vedno več stvari prihaja (Sve je više stvari koje dolaze, Jelana Gavrilović, 2015, igrani, 23’)

  • Nikogar ni (Nikog nema, Jelena Gavrilović, 2017, igrani, 20’)