Categories
Festivalske delavnice

Ostrenje pogleda na Animateki! 2019

Med 2. in 8. decembrom se je ponovno odvil že 16. mednarodni festival animiranega filma Animateka in z njim naša filmskokritiška delavnica Ostrenje pogleda na Animateki!.

Udeleženci so skupaj z mentorico dr. Majo Krajnc, filmsko teoretičarko in odg. ur. revije KINO!, ter asistentom Robertom Kuretom, filmskim publicistom, zimsko temo in hlad zamenjali za gledanje, debatiranje in pisanje o najnovejših in najbolj zanimivih animiranih filmih z vsega sveta. Ob prijetnem druženju v Slovenski kinoteki in Kinodvoru so se podali v živopisni svet animacije, čigar specifičnost, magičnost in mnogoterost medija so ob sklopih kratkih in celovečernih filmov z vseh koncev sveta – tako igranih kot dokumentarnih – spoznavali s poglobljeno razpravo po projekcijah in pogovori z gostujočimi avtorji.

Delavničarje sta med mnogim drugim očarala vsebinsko in estetsko kompleksna stop animacija Hči (Dcera, 2019) Darie Kashcheeve, v kateri pomembno vlogo igra uporaba kamere, katere gibanje spominja na dokumentarni film in Te stvari v moji glavi – stran A (These things in my head – side A, 2018) Luka Bourna – vizualizacija avtorjevih vsakdanjih misli in skrbi, ki v prepletu z zanimivimi zvoki plošče popeljejo na nadrealistično popotovanje po človeški psihi. Oba avtorja sta jim v pogovoru razkrila proces nastajanja animiranih filmov, delavničarji pa so slišano nato zapisali v obliki intervjuja.

Da Ostrilcem v filmski dvorani ni krulilo v želodcih, je tokrat poskrbela restavracija Simit Sarayi, za boljšo koncentracijo pri debati in pisanju pa Vitamin Well.

Zapisi pogovorov kakor tudi drugi filmski zapisi, nastali na festivalu, so objavljeni v festivalskem dnevniku na spletni strani festivala in na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrenje pogleda na Animateki! 2019.

Na letošnji ediciji smo pogled ostrili: Oskar Ban Brejc, Zala Žagar, Staš Čebular, Žiga Fabjan, Enja Grad, Jasmina Hlaj, Andrej Grandovec, Jasna Pintarič, Anja Škrlj, Nina Jelovšek, Ana Bizjak in Aljaž Vogrin.