Categories
Festivalske delavnice

Naježimo dlako, ostrimo pogled! 2021

Prepoteni zaradi žgočega zgodnjepoletnega sonca in krvavi od hitchcockovsko namnoženih krvosesov smo med 8. in 13. junijem na Festivalu žanrskega filma – Kurja polt v okviru 6-dnevne filmskokritiške delavnice premišljevali o žanrskem filmu.

V okrnjeni, hibridni obliki je festival letos v primerjavi s prejšnjimi edicijami ponudil več sodobnih žanrskih del – zaradi koronskih omejitev v zvezi z obiskom kinodvoran je festivalska ekipa v znak spoštovanja filmskemu traku in filmskim klasikam retrospektive prestavila na bolj sproščene čase. Kot odmev utesnjenega pandemičnega leta je mogoče razumeti tudi odločitev o premestitvi žanrskega poudarka festivala od srhljivega in grozljivega h komičnemu.

Ostrilci in Ostrilke so program prerešetali ob usmeritvah in konstruktivnih komentarjih mentorice dr. Maje Krajnc, odg. urednice revije KINO!, in asistenta Kristiana Božaka Kavčiča. V prikazanih filmih so skozi poglobljeno debato in pisanje zapisov prepoznali obilico aktualnih opazk in kritičnih sporočil. Izpostaviti gre na primer zapise o srhljivi Polaščevalki (Possessor, 2020), v kateri poklicna morilka Tasya Vos s postopnim izgubljanjem svoje identitete postaja le še orodje velikih korporacij. Podobno pesimistično na družbo pogleda Jezus te usmeri k avtocesti (Jesus Shows You the Way to the Highway, 2019), ki z mešanjem realnega in virtualnega, analognega in digitalnega, arhaičnega in futurističnega ter melanholičnega in duhovitega govori o kaotičnosti današnjega časa. Ostrilci in Ostrilke so zabeležili svoje misli o komorni miniaturi Neskončni dve minuti (Droste no hate de bokura, 2020), v kateri se skupina prijateljev (preveč) navduši nad možnostjo pogleda dve minuti v prihodnost – nedolžni dve minuti prijatelje povsem zasužnjita, saj sčasoma začnejo le izpolnjevati, kar jim njihovi prihodnji jazi ukažejo. Družbenokritična je tudi Večerja po ameriško (Dinner in America, 2020), ki govori o ameriškem hitrem in površnem načinu življenja, problematiki nefunkcionalnih družin, nezdravih odnosih in nezdravem prehranjevanju. Zapise o omenjenih in še nekaterih drugih žanrskih delih, ki jih objavljamo pod zavihkom Besedila z delavnic, so prispevali Zala Žagar, Vesna Markič, Sabina Mattersorfer, Neja Simončič in Jakob Vogrinec.

Letošnja edicija delavnice Naježimo dlako, ostrimo pogled! je bila v smislu pisanja še posebej plodna – poleg 18 tekstov so Ostrilci in Ostrilke spisali tudi liričen premislek o teži samurajskega poklica.

Na delavnici smo zares preizkusili tudi nove KINO! majice – v vročih temperaturah odlično odganjajo vonj po znoju in privabljajo poglede! Majice iz organskega bombaža v različnih barvah lahko (za pičlih 16,5 EUR) naročite na urednistvo@e-kino.si.

Ostrili so: Sabina Mattersorfer, Neja Simončič, Jakob Vogrinec, Zala Žagar, Azarja Zazi in Vesna Markič.