Categories
Festivalske delavnice

Ostrimo pogled na Festivalu delavskega filma! 2021

Pogostokrat se zazdi, da večinska filmska produkcija površinsko ali celo pokroviteljsko obravnava problematiko delavskega razreda. Zato je gesta KRC Hrastnik v sodelovanju z občino Hrastnik in Gibanjem za dostojno delo in pravično družbo, da se delavstvu posveti filmski festival, še posebej dobrodošla; podobni festivali so v Evropi in po svetu tudi precejšnja redkost. Med 1. in 3. julijem je tako v Hrastniku potekala prva edicija Festivala delavskega filma – Kamerat, ki ga je na drugi festivalski dan obiskala tudi četa Ostrilcev in Ostrilk.

Poseben festival je ponudil tudi edinstvena prizorišča projekcij. Udeleženci filmskokritiške delavnice Ostrimo pogled na Festivalu delavskega filma! 2021 pod mentorskim vodstvom dr. Maje Krajnc, odg. urednice revije KINO!, ki ji je asistiral Kristian Božak Kavčič, so filma Umreti za zlato (Dying for Gold, 2018) in Delo osvobaja (2004) pogledali v odsluženi kompresorski postaji in rudniškem rovu 40 metrov pod zemljo. Po enkratnih filmskih izkušnjah so skozi vodeno debato nato kritično premislili o prikazu malega človeka, o zgodovinskih spremembah delavskega razreda, o njegovih sodobnih različicah in problemih, s katerimi se te soočajo. Svoje misli so nato zapisali v krajše tekste in jih s konstruktivnimi komentarji mentorjev izčistili in zbrusili. Besedila udeležencev delavnice je mogoče najti pod zavihkom Besedila z delavnic.

Projekcija v Rudniškem rovu

Pri debati se je Ostrilkam in Ostrilcem pridružil stari maček, mojster Želimir Žilnik, ki je ponudil dragocen vpogled v ozadje ustvarjanja njegovega prvenca in postregel z zanimivimi detajli takratnega družbeno-političnega konteksta ter prigodami drugih jugoslovanskih novovalovskih avtorjev. Transkripcijo poglobljene diskusije bo mogoče prebrati tudi v jesenski ediciji KINA!

Ostrili so: Tina Krašovic, Nika Senica, Maja Gregorčič, Vesna Markič, Vid Mesojedec, Oskar Ban Brejc in Zala Žagar.