Novembra smo v sklopu Ostrenja pogleda kar dvakrat obiskali otroke v Vrtcu Jarše – enota Kekec, kjer smo za štiri skupine otrok, starih med 4 in 6 let, izvedli dvakrat po dve delavnici.

Tako smo 16. novembra na mrzlo, megleno jutro ob zgodnji 9. uri, tik za zajtrkom, najprej gostovali pri otrocih mlajše skupine, s katerimi smo se pogovarjali o animiranem filmu. Poučili smo jih o razliki med risanko in animiranim filmom, predstavili osnovni princip animiranja sličice za sličico, jih seznanili z različnimi tehnikami animacije in ob ogledu Krtka ugotavljali značilnosti risane animacije. Ustavili smo se tudi pri bolj družbenih vprašanjih, ki jih odpira epizoda Krtek in zelena zvezda (Krtek a zelená hvezda, 1969) – solidarnost in pomoč. Skočili smo še v preteklost in otrokom predstavili predhodnice animiranega filma – optične igrače, ki s svojim delovanjem prevarajo človeško oko in ustvarjajo navidezno gibanje. Za konec je vsak izmed otrok ustvaril svojo preprosto optično igračo tavmatrop – ploskoviti krog, prilepljen na palico, ki z vrtenjem zlije podobi na obeh straneh kroga v eno.

Otrokom, starim med 5 in 6 let, smo predstavili posamezne procese ustvarjanja filma od ideje, prek scenarija do zgodborisa in snemalne knjige. Ob ogledu izsekov iz kratkih filmov o filmskih poklicih, ki jih je ustvarila Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film, smo spoznali, kdo vse prisostvuje na snemanju in kakšna je njihova naloga. Ustavili smo se tudi pri filmski montaži in se povprašali, kako se delo montažerja nekoč razlikuje od njegovega dela danes. Razliko smo še podkrepili z ogledom čisto pravega filmskega traku!

Da bi lažje razumeli, kako poteka ustvarjanje zgodborisa, smo na podlagi izsekov iz izbranih otroških filmov otrokom predstavili pojem kadra in uporabo filmskih planov. Osredotočili smo se tudi na gibanje likov in premike kamere – dveh ključnih informacij, ki ju sporoča zgodboris. Za konec smo skupaj sestavili svoj zgodboris o peripetijah Matičevega psička Jakoba na sprehodu (Sreča na vrvici, 1977). Vsak izmed udeležencev je narisal eno sličico, ki smo jo prilepili na naš »filmski trak«!

Delavnici smo nato ponovili še čez teden dni (23. 11.), ko sta na vrsto prišli drugi skupini otrok.

Hvala, Vrtec Jarše – enota Kekec za sodelovanje!

Se vidimo kmalu!