Na polnoletni Animateki smo zopet izvedli filmskokritiško delavnico Ostrenje pogleda, na kateri so o animiranih filmih različnih sklopov razmišljali 4 udeleženci. Kot ponavadi so detektirali formalne poteze filmov, prepoznali stile animacij, njihovo spreminjanje znotraj filma in jih povezovali s tematikami in zgodbami, ki so jih pripovedovale. Posvetili so se študentskim filmom iz sekcije Mladi talenti, nagrajenim animacijam iz sekcije Svetovni jagodni izbor, feminističnemu sklopu Njena zgodba in enemu celovečercu. Opravili so tudi dva intervjuja: prvi s francoskim avtorjem Mathieujem Georisom je že objavljen, drugi z Olgo Bobrowsko in Michałom Bobrowskim, kuratorjema sklopa Njena zgodba, pa čaka na objavo v reviji KINO! 

Vabljeni torej k branju nastalih besedil, v katerih ostrilke in ostrilec obravnavajo: zgodnja kratka filma Florence Miailhe, izvirna portreta ženskega hamama in francoske veselice, ter njen celovečerni prvenec Prehod (La Traversée, 2021) – pravljično popotovanje dveh begunskih otrok, kratki film Naked (2019) Kirila Hačaturova, ki nesnovnost prikaže kot rezultat izgube stika s samim seboj in z okolico, Film o pudingu (A Film About a Pudding, 2021) Roela van Beeka, ki s pomočjo realističnega pudinga v 2D risani animaciji prikaže izogibanje problemom in Ant Hill (2020) Mareka Náprsteka, barvno intenziven dvodimenzionalno animiran mikrokozmos mravljišča … Najdete jih v podzavihku Besedila z delavnic.

Pod mentorstvom Roberta Kureta, so na letošnji ediciji filmskokritiške delavnice na Animateki ostrili: Vesna Markič, Evita Podobnikar, Lenart Sušnik in Zala Žagar.