Da bi otrokom predstavili alternativne možnosti uporabe mobilnega telefona, ki lahko služi kot prikladen pripomoček pri ustvarjanju, se je na mrzlo zimsko soboto, 11. 12. del ostrilske delegacije odpravil v deželo suhe robe in se skupaj z mladimi Ribničani in Ribničankami preizkusil v ustvarjanju stop animacije. Kljub ljudskemu izročilu in tradiciji kraja pa za animiranje niso uporabili lesa – ta jim služili le za stative – ampak kolaž in plastelin!

Mentorici sta delavnico uvedli s kratko predstavitvijo o tem, kako nastane animirani film, in osem nadobudnih slušalk in slušalcev podučili o razliki med risanko in animiranim filmom, predstavili sta različne tehnike animacije, uvodni del pa zaključili s preizkusom v ugotavljanju posameznih animacijskih tehnik na podlagi referenčnih primerov.

Udeleženke in udeleženci so se razdelili po skupinah, v katerih so si za izhodišče izbrali po dva kadra iz zgodborisa. Najprej so ustvarili svoje like in nato s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije Stop Motion Studio prve animacije. Nekatere je animatorska mrzlica tako zanesla, da so število sličic, ki naj bi jih naredili za določen prizor, kar potrojili in okvirno zgodbo izvirno dopolnili!

Za konec smo posamezne dele filma sestavili v enovito celoto in jo zvočno opremili!

Kaj je nastalo, preverite spodaj!

Hvala, Rokodelski center Ribnica in hvala mladim udeleženkam in udeležencem za sodelovanje!