Categories
Ostrenje pogleda na počitnicah

Z Ostrenjem pogleda v poletje 2016

Brezplačna 5-dnevna filmsko kritiška delavnica

Ob koncu šolskega leta je v organizaciji Društva za širjenje filmske kulture KINO! v sodelovanju s Slovensko kinoteko se je med 13. in 17. junijem 2016 odvila 5-dnevna brezplačna filmsko-vzgojna delavnica Z ostrenjem pogleda v poletje za dijake od 1. do 3. letnika. Delavnica je v času maturitetnega obdobja vsem dijakom ne-maturantom ponudila pester in zanimiv način preživljanja dopoldnevov izven šolskih klopi.

Potovanje na luno (Le Voyage dans la Lune, Georges Méliès, 1902)

Pod mentorstvom dr. Maje Kranjc, odg. in gl. urednice revije KINO!, in v asistenci Anje Banko so se dijaki spoznavali s filmskimi klasikami iz zakladnice Kinotečnega arhiva: na Kinotečnem platnu smo se spoznali z zgodnjimi filmi pionirja in mojstra posebnih učinkov Georgesa Mélièsa, srečali smo se z enim najznamenitejših obrazov nemega filma Charliejem Chaplinom in spoznali velike avtorje francoskega novega vala, Françoisa Truffauta in Jeana-Luca Godarda. Pred ogledom je mentorica dijake v posamezno obdobje filmske zgodovine uvedla s predavanjem, po ogledu filma pa smo obsedeli v dvorani in v živahni debati poglobljeno razmišljali o ogledanem filmu in specifikah, ki jih ta odkriva.

Misli, nova znanja in spoznanja, ki smo jih razvili med ogledom filma in pogovorom, so udeleženci vsakodnevno prenašali na papir: besedila, ki so nastajala med delavnico, sta mentorica in asistentka usmerjali s konstruktivno kritiko in komentarji. Končni izdelki so bili sproti objavljeni na spletni strani revije KINO!. Z udeleženci delavnice smo se tako spoznavali zgodovino in razvojem filma, kot tudi s pomenom in vlogo kinotečne institucije ter njenega arhiva, ki je v času prehoda iz analognega v digitalno ključnega pomena za razumevanje sodobne filmske krajine.