V soboto, 14. januarja ob 17. uri, si bomo v Slovenski kinoteki ogledali animirani film Čarovnik Howl in gibljivi grad (Hauru no ugoku shiro, 2004) mojstra japonskega animeja Hayaa Miyazakija.

Čarovnik Howl in gibljivi grad (Hauru no ugoku shiro, Hayao Miyazaki, 2004)

Dobimo se ob 16.30 v kavarni Slovenske kinoteke, po ogledu filma pa se podružimo in podebatiramo o čudovitem svetu, ki ga je ustvaril Miyazaki. Pokomentiramo tudi vaš »work in progress« – prinesite s seboj tiskane verzije vaših kritik v nastajanju.

Hayao Miyazaki je eden najpomembnejših ustvarjalcev animeja – japonske različice animiranega filma – za otroke in odrasle. Na animeje sta močno vplivali še danes priljubljeno japonsko tradicionalno lutkovno gledališče bunraku in gledališče senc. Prve japonske animacije so nastale na začetku dvajsetega stoletja. S pojmom animeji pa označujemo japonske animirane filme, ki so se pod okriljem prvega japonskega studia za animacijo Toei Animation začeli razvijati v šestdesetih letih kot televizijske inačice japonskih manga stripov in so vzpostavili samosvoj (japonski) animirani slog. Ta se je vse bolj oddaljeval od zahodnjaških modelov, po katerih se je sprva zgledoval in od katerih si je izposodil posamezne tehnike animiranega filma.

Maja Krajnc, pedagoško gradivo Čudežno potovanje

Pedagoško gradivo je dostopno na povezavi.

Napovednik filma