Categories
KINO! dogodek Ostrenje pogleda v Slovenski kinoteki 2017/18

Blokada

V sodelovanju s Slovensko kinoteko je Društvo za širjenje filmske kulture KINO! pripravilo prav posebna filmska večera, posvečena prodornemu mlademu avtorju Igorju Bezinoviću!

V četrtek, 17. maja ob 21.30 bomo Ostrilke in Ostrilci gledali uporniški dokumentarec Blokada (2012), v katerem se avtor pridruži študentskim protestom na Filozofski fakulteti v Zagrebu leta 2009.

Blokada (Igor Bezinović, 2012)

Paradoks ‘opazovalnega aktivizma’ Igorja Bezinovića se nemudoma izkaže za lažnega, saj gre prej kot za stilistično protislovje pri tem nečistem slogu dokumentarnosti točno za tisto kvaliteto, ki avtorja loči ter povzdiguje nad mnoge stvaritelje angažiranega filma v našem času in prostoru. Četudi se njihovi tematski interesi ne razhajajo, se Bezinović vselej nahaja en ali dva koraka pred filmarji tipa Frederick Wiseman /… / Če je Wisemanov pogled v vsakodnevne operacije izbranih prostorov vedno in vselej pogled institucij, /… / se Bezinović za razliko prikrade v samo središče uporništva, na isto raven z ostalimi udeleženci, bok ob bok, boben ob boben z vsemi.

Nace Zavrl, »Snemati Blokado: Bezinovićev opazovalni aktivizem«, KINO! 33

O filmskem ustvarjanju Igorja Bezinovića lahko preberete v tematskem bloku 33. edicije KINA!.

Napovednik filma