V poznopoletnem torkovem jutru je Ostrenje pogleda obiskalo skupino tridesetih otrok, starih med 6 in 13 let, ki se redno udeležujejo varstva v okviru projekta Simbioza. Vodja obiska, dr. Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO! in izvajalka Kino-katedre za osnovno- in srednješolce, se je z mladimi poslušalci sprehodila skozi del zgodovine filma – od bratov Lumière do konca obdobja nemega filma, približala jim je tehnične značilnosti prvih filmov, snemalnih naprav in projektorjev ter zarisala mnoge izrazne značilnosti filmskih pionirjev in njihovih del. Še posebej se je posvetila ustvarjanju dveh velikanov komedij nemega obdobja, Charlieju Chaplinu in Busterju Keatonu.

Predstavitvi otrokom manj znanega Keatona, med katero smo mimogrede v en glas zapeli tudi naslovno pesem zimzelenega filma Poletje v školjki (1985), je sledila projekcija njegovega duhovitega kratkega filma z naslovom Kovač (The Blacksmith, 1922). Po ogledu smo se zapletli v zagreto debato o kovaški nesposobnosti Keatonovega lika v filmu in posebnih učinkih, ki se jih je avtor poslužil. Nadaljevali smo z ogledom filma o še enem nespretnem vajencu, tokrat Chaplinu v Delu (Work, 1915), ki je s svojimi pleskarskimi vragolijami dodobra nasmejal udeležence.

Drugi del obiska je bil praktično obarvan. Otroci so se razdelili v tri skupine – ena od njih je z vodjo obiska pripravila in poustvarila dva prizora iz filmov – enega na nemi, drugega na zvočni način –, drugi dve sta se s pomočnikoma pozabavali ob igri s karticami, na katerih so bile nalepljene sličice iz Kovača in Dela. S pomočjo interaktivno zasnovane igre smo tako udeležencem približali osnovne vidike filmske ustvarjalnosti, od (pretirane) igre, režijskih prijemov in montaže do kostumografije, scenografije itn. Srečanje v prostorih Simbioze smo zaključili z ogledom poustvarjenih prizorov.