V petek, 14. junija, je revija KINO! ob novi izdaji dvojne edicije organizirala projekcijo filma Zgodba zvokov Sahela (Story of Sahel Sounds, 2016) v Slovenski kinoteki. Pridružil se je tudi eden izmed avtorjev, Florian Kläger, z njim se je po projekciji pogovarjal Luka T. Zagoričnik.

Aktualna zgodba o ameriški založbi Sahel Sound je svojstven vstop v kartografijo zvokov, v kakofoničen in heterogen svet glasbe s širšega teritorija Zahodne Afrike (različni predeli Malija, Nigra, Mavretanije, Burkine Faso, Čada, Sudana, Senegala, Nigerije, Etiopije, Eritreje in Džibutija, čeprav se založba osredotoča bolj na severozahodni del, predvsem Mali in Niger), v tamkajšnjo pop kulturo in glasbo, ki v različnih žanrskih oblikah ob specifičnih družbenih, političnih in ekonomskih okoliščinah preko samosvoje rabe tehnologije in lastnih distribucijskih kanalov vstopa v naša ušesa in na zahodni trg. To je zgodba o zvočnem beleženju in njegovem prenosu v model zahodne glasbene industrije neodvisnega značaja. Založba mapira in kartografira, dokumentira in prezentira glasbo s področja Sahela, ki je samo tranzicijsko, prehodno, nomadsko območje med puščavo in bolj rodovitnimi savanskimi predeli.

Luka Zagoričnik, »Šum Sahela«, KINO! 37/38
Napovednik filma

Naslednji dan je Florian Kläger delavničarje popeljal v svet neodvisne filmske produkcije in založbe ter razkril, kako zagnati tovrsten projekt (pridobivanje sredstev, crowdfunding, povezovanje itn). Spregovoril je o ustvarjanju dokumentarnega filma, razodel, kaj vse se lahko pripeti pri snemanju na terenu, kako vzpostaviti pristen stik z lokalnim prebivalstvom in na ta način odkrivati nove svetove.