Matjaž Ivanišin. Foto: Kristian Božak Kavčič

Priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture v letu 2019 smo prejšnji četrtek podelili Matjažu Ivanišinu za film Oroslan!!

Ivanišin z vsakim novim delom izumi novo razmerje fikcije in dokumentarnosti. Po metodi odvzemanja – nizali so situacije, ki so jih počasi čistili do osnove – je Ivanišin zgradil preprost filmski svet. Oroslan je konstrukt, fiktivni lik, okrog katerega Ivanišin po zgodbi Zdravka Duše splete osebno porabsko filmsko poemo.

Programski odbor revije KINO!

Hvala Matjažu Ivanišinu za sjajen film in da se je debelo uro slavju navkljub pogovarjal z nadebudnimi cinefili, bodočimi svežimi silami revije KINO! (Ostrenje pogleda), prijateljem in podpornikom KINA!, Slovenska kinoteka, Simit Sarayi Slovenia. 🌷🙌

Oroslan (Matjaž Ivanišin, 2019)

Gre za to, da vidiš prostor, neko hišo, neki obraz … in ko se vrneš domov, nekaj ostane s tabo. Kar ostane s tabo po srečanju, po ogledu, so občutki, ki so me potem vezali, da sem film posnel tam. Na kakšen način so ti prostori ostajali z mano po ogledu lokacije, na kakšen način mi niso dali miru in na kakšen način so me še vedno vznemirjali. Že ko iščeš lokacijo, gledaš objekte in ljudi skozi to polje zgodbe, ki jo želiš skozi film pripovedovati.

Matjaž Ivanišin v pogovoru za KINO! 39