Med 17. in 22. avgustom smo za hip odmislili koronadogajanje in se že tradicionalno poznopoletno – seveda z maskami, razkuženimi rokami in na varni razdalji – podružili s kratkim filmom na FeKK-u. V šestih dneh okrnjenega, a še vedno pestrega festivalskega programa je 12 udeležencev delavnice nanizalo 15 tekstov. Delavnico je vodila dr. Maja Krajnc, urednica revije KINO! in predsednica Društva za širjenje filmske kulture KINO!. Asistiral ji je Kristian Božak Kavčič.

Po uvodnem sproščenem druženju in ogledu sklopa kratkih filmov z delavnice Luksuz produkcije so udeleženci festivalske delavnice zavihali rokave in z avtorji opravili prve intervjuje. Transkripcijam se je med objavljenimi besedili pridružil tudi tekst o Nadia v iranski šoli (Nadia in Iranian School, 2020), v katerem režiserka Maja Malus Azhdari skozi objektiv kamere intimno opazuje svojo hči na presečišču dveh kultur – slovenske in iranske. Prvi festivalski dan je zaključila otvoritvena prireditev in izbor filmov z vseh sekcij, med katerimi se je znašel tudi film Ramina Bahranija o popotovanju plastične vrečke, ki razmišlja z glasom Wernerja Herzoga.

Tako smo sporočili: “We are back!”

V nadaljevanju so delavničarji v zapisih predelali igrane in dokumentarne pripovedi, ki kritično režejo in razbijajo aktualne družbene samoumevnosti. Izpostavili so na primer filme o dvigovalcu uteži, ki zaradi treningov izpusti očetov pogreb, o kipu mladenke, ki se odloči postati aktivistka in pobegne iz muzeja, o heterogenosti in zmedi protesta na Trgu republike 27. aprila ter očetu, ki ni vešč fotrovskih for. Da je festival postregel z zares raznolikim programom, kažejo tudi zapisi o animiranih in eksperimentalnih filmih.

Med videnimi deli pa je absolutno izstopila Igra (Hra, 2019) Luna Sevnika. Z režiserjem smo se imeli priložnost tudi sproščeno pogovoriti. Razgrnil nam je ozadje ustvarjanja svojega izvrstnega kratkega igranega filma in opisal svojo izkušnjo študija na legendarni FAMU. Poglobljena debata je pritegnila tudi mimoidočega Olma Omerzuja, ki je prisedel in podelil anekdote iz svojih študijskih let v Pragi. Transkripcijo intervjuja najdete na povezavi: https://e-kino.si/ostrenje-pogleda-prispevek/mojstrovina/.

Zadnji dan je delavničarjem že primanjkovalo navdiha, zato so se zadeve lotili z drugačne perspektive.

Zapisi, ki so nastali na festivalu, so objavljeni na strani Besedila z delavnic pod zavihkom Ostrimo pogled na FeKK-u! 2020.

Na letošnji ediciji smo ostrili: Brina Jenček, Eva Palčič, Anja Škrlj, Kaja Vidanovski, Maruša Arh,  Zala Žagar, Nuša Knez, Neli Penič, Staš Čebular, Lenart Sušnik, Jakob Vogrinec in Dan Grabnar.