Letošnji Slovenski teden filma smo obeležili s KINO!/Ostrenje pogleda spletnim filmskim krožkom, na katerem smo gledali izvrsten, z vesno ovenčan in še kar aktualen kratki film Voyage Voyage (2018) prodornega mladega slovenskega režiserja Luna Sevnika.

Pri razpravi se nam je pridružila nosilna figura filma – Luka Počivalšek, ki nam je razgrnil potek ustvarjanja. Pri predpripravah je izpostavil, da se za vlogo ni veliko pripravljal, po napotkih Sevnika naj bi predvsem poskušal razumeti, kako razmišlja posameznik v podobni situaciji. Nanizal je nekaj anekdot s snemanja, med drugim prihod policijske patrulje:

Luka Počivalšek o prvem snemalnem dnevu filma Voyage Voyage

Poleg živčnega čakanja ekipe na razvitje filmskega traku – posnet je namreč na 16 mm trak – in boja za avtorske pravice za uporabo zimzelene pop uspešnice Voyage Voyage (1989) skupine Desireless, se je dotaknil tudi češkega upravljanja z naravo, kjer naj bi načrtno gojili večje zaplate posameznih drevesnih vrst, kot so breze, bukve itd. Ugotovitev je opisal z besedami:

 »Takrat sem ugotovil, da so Čehi res Čehi, kar se tiče pogozdovanja.«

Pri delu je izpostavil predvsem privilegij ustvarjanja s prijatelji, ki izkušnjo snemanja naredijo nepozabno. Kot je pripomnil, se bo teh trenutkov spomnil še v primeru najhujše oblike demence – pikove demence. Prodornost in premišljenost Sevnikovih filmov je strnil kar s citatom avtorja samega:

»Noben film ni tok absurden, kot je lahko absurdno življenje

Popotovanje po sedaj že malo luknjavih spominih na ustvarjanje Voyage Voyage in razpravo ob filmu sta zaključili Počivalškova anekdota s projekcije na Festivalu slovenskega filma in njegovo videnje Sevnika kot filmskega režiserja:

Luka Počivalšek o filmu Voyage Voyage in režiserju Lunu Sevniku

P.s.: Vmes se je prek messengerja oglasil tudi avtor, ki je obljubil, da nam pošlje še svoj prvi film, v katerem prav tako nastopi Luka Počivalšek.

Najlepša hvala Luki Počivalšku za pogovor!

In Lunu Sevniku za filme!