Na Ostrenje pogleda na Festivalu poceni filma smo, tokrat v bolj intimni zasedbi, razpravljali filmih letošnjega Festivala poceni filma DZMP Luksuz produkcije🎈

Izpostavili smo naslednje:

👉 Nevidni (Invisible, Lua Ribes Lopez, Elena Chiechio, Stella Hood, 2020) – film skozi pričevanja treh umetnikov predstavi neposluh srbske politike za razvoj umetniške in kulturne produkcije. Čeprav se zdi, da so za državo nevidni, jim z izvirno uporabo velikih planov in detajlov pripiše težo in pomembnost, ki si jo zaslužijo.

👉 Oko Neaplja (L’occhio di Napoli, Nicolas Guillaume, 2019) – skozi vsakdan uličnega fotografa, ki ga pogosto zaznamujejo motivi mačk in galebov, se zarisuje utrip Neaplja. Fotografovo razpoloženje se spremeni, ko njegovo svobodno in avtonomno življenje začne ogrožati politični sistem.

👉 Izhod v sili (Mjesto za bijeg, Lucija Ana Ilijić, 2019) – vrhunska drsalka ob domačih arhivskih posnetkih v off-u pripoveduje zgodbo o svojem življenju, ki se odvija v iskanju potrditve in ljubezni očeta.

👉 Naša hiša (Notre Maison, Nicolas Guillaume, 2020) – skvot v pariškem predmestju zaznamujeta kolektivnost in skrb za drugega. V pričakovanju odločitve mestne oblasti o prihodnosti prebivalcev vsakdan narekujejo politični aktivizem in skupne dejavnosti.

👉 Nadia v iranski šoli (Majo Malus Azhdari, 2020) – osebna zabeležka spremlja dekličino spoznavanje in vključevanje v novo okolje, ki predstavlja njeno iransko plat družine.

Zametke besedil smo ob pomoči mentorice oblikovali v dovršena besedila, ki so dostopna v podzavihku Besedila z delavnic.

Pod mentorstvom dr. Maje Krajnc so ostrili: Eva Klasić, Ivana Vraneš, Zala Žagar in Staš Čebular.