Drage Ostrilke, dragi Ostrilci,

na naslednjem srečanju spletnega krožka v četrtek, 28. 1. ob 18:45 bomo razmišljali o Linklaterjevem animiranem filmu Temačno zrcalo (A Scanner Darkly, 2006), večno aktualnem po temi in še vedno zanimivem po tehniki.

Napovednik filma

Neskončna vojna proti mamilom v Ameriki se je združila z vojno proti terorizmu. Policist pod krinko Bob Arctor dobi nalogo, zaradi katere mora vohuniti za svojimi prijatelji. Kasnejši ukaz o povečanju nadzora nad samim sabo ga ponese na paranoidno potovanje v absurd, kjer je nemogoče razbrati med identitetami in ugotoviti, kdo je zvest komu. Film Temačno zrcalo je posnet po romanu legendarnega pisca znanstvene fantastike Philipa K. Dicka in govori o komični, a globoko tragični uporabi drog v modernem svetu.

Obstajajo vojne zunaj države /…/. A hkrati z njimi oblast vedno bije tudi notranjo vojno v odnosu do ljudi. Oblast in korporacije skupaj postajajo močnejše in njihov odnos do neposlušne množice, do vseh nas, ki morda nismo zadovoljni z njimi – gre za represijo in nadzor, ki ga izvajajo nad nami. Zanimivo je, kako se ljudje na to privadimo, samo izčrpa nas.

Richard Linklater

!! Če se pridružuješ, nam do TORKA, 26. 1. piši na ostrenje.pogleda@e-kino.si.