Mednarodni filmski festival Kinotrip je že tradicionalen vsakoleten postanek festivalske odprave Ostrilk in Ostrilcev. Po koronskem premoru so se tako med 14. in 16. oktobrom zopet pomudili ob izbranih delih, ki obravnavajo teme in tematike, povezane z izkustvom mladih.

Letošnji Kinotrip je postregel s serijo filmskih obravnav kočljivih tematik, v katere je pogostokrat težko zarezati. (Zaradi znanih razmer) okrnjena zasedba delavničarjev je tako že prvi večer v poglobljeni razpravi premislila celovečerni igrani film Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always, Eliza Hittman, 2020), ki s subtilno igro s poudarkom na mikromimiki, melanholičnim in intimnim vzdušjem ter premišljenimi odmerjanjem časovnega trajanja filmskim podobam v ključnih trenutkih zrelo spregovori o (ne)možnostih za splav in samoumevnem seksizmu skozi perspektivo najstnice. Podobno so udeleženci delavnice predebatirali Slalom (Charlène Favier, 2020), ki na pretresljiv način prikaže zlorabo mladoletne športnice, ujete med ambicijo, hladnimi družinskimi odnosi in trenerjevo pošastnostjo.

Debate so se kresale in teksti kalili z mentorskimi intervencijami in usmeritvami Kristiana Božaka Kavčiča. Besedila, nastala na delavnici, najdete pod zavihkom Besedila z delavnic.

Hvala, Kinotrip!


Ostrili so: Sara Badreddine, Kaja Rakušček, Ajda Varl in Zala Žagar.