Letošnji FeKK, eden od tradicionalnih vrhuncev ljubljanskega poletnega kulturnega življenja, je bil v znamenju iskanja neenatropocentričnega pogleda, ki sega vse od biosveta do umetne inteligence. Seveda pa se ni izognil klasičnemu naboru dokumentarističnih in eksistencialističnih tematik.

Delavničarji smo se vsak dan festivala osredotočili na en sklop, pri čemer smo ciljali na raznolikost videnega in reflektiranega. Prav tako pa smo gledali tudi slovenske tekmovalne filme, saj smo podeljevali nagrado. Po debati smo se odločili za Rodno grudo mladega režiserja Filipa Jembriha, kar smo utemeljili takole: “Rodna gruda je nežen film, ki z rahločutnim pristopom dovoli protagonistki zažareti v njeni karizmatičnosti in na izviren način prevpraša razmerje med urbanim in ruralnim.”

Med debatami smo obdelali izbor evropskih vrhuncev, pri čemer se nas je izrazito dotaknil moldavski Stric Tudor. Obravnavali smo različne aspekte opusa Sunčice Ane Veldić in se pogovarjali o naboru slovenskega horror, kamperskega filma ter raznorodnih produktov, ki se niso uvrstili v glavni program.

Ostrili so: Neja Simončič, Eva Stražar, Staš Čebular, Sara Bedraddine in Živa Celan.

Doslej urejena besedila so dostopna na naslednji povezavi: https://e-kino.si/kategorija/ostrenje-pogleda-na-fekk-2022/

Pogovoru o delavnicah z Nejo Simončič, Evo Stražar in Muanisom Sinanovićem lahko prisluhnete v oddaji Temna zvezda na Radiu Študent z dne 22. 8. 2022.