Op. ur.: Teksti so nastali na filmsko-kritiški delavnici Ostrenje pogleda za dijake, ki jo je organiziralo Društvo za širjenje filmske kulture KINO! na 18. ediciji Festivala slovenskega filma v Portorožu. Objavljamo izbor njihovih prvih tekstov o filmu.

 

Pusto veselje brezčasja

Ljubezen na strehi sveta, Jan Cvitkovič, 2015

V tem kratkem filmu se režiser loti nadvse zanimivih tem – ljubezni in starosti hkrati. Stara poročenca sta nekako odrezana od sveta. Postavljena sta v kočo na samem. Črno-bela tehnika, v kateri je film posnet, daje občutek starega, zanemarjenega. Vrsto let sta že skupaj, zato sta verjetno že malce naveličana drug drugega.

Domen Lušin, Gimnazija Koper

 

Ljubezen na strehi modernega sveta

Ljubezen na strehi sveta, Jan Cvitkovič, 2015

Mož popravlja uro, žena šiva perilo. Vmes si izmenjujeta
kratke spomine, ki pa se jih še sama ne spominjata dobro. Ves film, sprehod skozi meglen spomin, je posnet kot trenutek. Kot brezčasni trenutek, ki se raztegne na preostanek življenja. Življenja na strehi modernega sveta.

Lovro Smrekar, OŠ Spodnja Šiška

 

Odsotna bližina

Tujca, Vid Hanjšek, 2014

Film Tujca režiserja Vida Hajnška se dogaja v Mariboru v času, ko mladi protestirajo proti mariborskemu županu in drugim domnevno nepoštenim politikom. A to je v filmu le postranska zgodba; v središču je odnos med očetom in sinom Majem, ki se znajdeta na nasprotnih straneh družbe.

Bor Sitar, Gimnazija Koper

 

Religija: über alles

Plavanje, Katarina Rešek, 2014

Plavanje, študentski film novopečene filmske ustvarjalke Katarine Rešek, med sličicami opozarja na absurd nenehnega zakrivanja telesa pri vernikih nežnejšega spola. Kar je za nas absurd, je za njih običaj oziroma dolžnost. Zadnje čase zelo aktualna tematika je prikazana skozi oči ateista ali pripadnika islamu nasprotne vere.

Izidor Šok, končal Gimnazijo Piran

 

Ljubezen nad vsem

Ljubezen na strehi sveta, Jan Cvitkovič, 2015

Film deluje na trenutke komično, saj se Ana in Viktor včasih pogovarjata kot mlad, zaljubljen par, ki ima pred seboj še vse življenje. Kljub letom se še vedno privlačita, kar je razvidno iz njunih iskrivih oči, a to drug pred drugim skušata prikriti.

Helena Šukljan, Gimnazija Koper

 

Integralna verzija besedil se nahaja v tiskanem KINU!