Categories
Teoretsko-praktične delavnice

Ostrimo pogled z avtobiografskim filmom! // v Mladinskem centru ULCA

Vabilo na teoretsko-praktično delavnico

Mladi ob pomoči mentorjev posnamejo svoj avtobiografski film!

Po besedah Alaina Bergalaja v filmskem svetu zelo redko posnamemo film samo zase, razen če gre za zasebni dnevnik. Danes lahko s pomočjo majhnih »žepnih« digitalnih kamer, digitalnih fotoaparatov in mobitelov številni ljudje – teh je veliko več, kot jih je bilo v času Super 8 kamer ali celo bolj masivnih videokamer – snemajo za lasten užitek (vsaj na začetku), podobno kot če bi pisali dnevnik ali se ukvarjali s fotografijo. Ob novi vrsti prvoosebne filmske prakse ne bi nihče čutil potrebe, da film dokonča, ga komu pokaže, ali surove filmske posnetke celo spremeni v konkreten film-objekt, če ne bi prišlo do prave »eksplozije« na področju avtobiografskega filma. Ta je v zadnjih letih prav gotovo vplivala na preobrazbo, ki je filmom režiserjev kot Jonas Mekas, če vzamemo hvalevreden primer, omogočila pobeg iz geta »eksperimentalnega«, kamor so bili potisnjeni več kot trideset let. Izobraževanje na področju ustvarjalnih umetnosti mora to evolucijo upoštevati – danes si lahko predstavljamo proste in izvedljive vaje iz prvoosebnega snemanja, saj imamo na voljo vsa potrebna orodja. Samostojne vaje bodo prav gotovo spremenile način, kako učenci doživijo svoj »prvič«.

Delavnico, ki vključuje teoretični in praktični del, izvajamo kot krožek. Ker gre za praktično delavnico – udeleženci se spoznajo z in ob pomoči mentorjev posnamejo lasten avtobiografski filmček, sestavljen iz enega ali več posnetkov – se na koncu izvede javni ogled vseh filmčkov.

URNIK DELAVNIC:

četrtek, 15. 6. ob 20h v Mladinskem centru ULCA: Večer filmskih haikujev Jonasa Mekasa (365 Days Project), predavanje o avtobiografskem v filmu in pogovor o videnem; diskusija o zametkih zasnove, scenarija, snemalne knjige

sobota, 24. 6.–nedelja, 25. 6. ob 11h–20h na Prešernovem trgu (med 15h–16h premor za kosilo): Akcija! Snemanje …

sobota, 1. 7.–nedelja, 2. 7. ob 11h–20h v Mladinskem centru ULCA: Montaža

četrtek, 6. 7. ob 20h v Mladinskem centru ULCA: Filmska projekcija naših filmov

Prijavite se do petka, 9. 6. 2017, na mladinskicenterulca@gmail.com.

Mentorja: dr. Maja Krajnc in Kristian Božak Kavčič

Izvaja: Društvo za širjenje filmske kulture KINO!

Jonas Mekas