Categories
Ostrenje pogleda na obisku v OŠ

Obisk studia Špele Čadež z OŠ Valentina Vodnika

Sredi maja smo z Ostrenjem pogleda obiskali filmske krožkarje z Osnovne šole Valentina Vodnika. Prvič smo se srečali v Šiški, kjer nas je v svoj studio spustila Špela Čadež. Odgovorila nam je na najbolj zagonetna vprašanja. Z raznimi pripomočki in ogrodji nam je razgrnila ustvarjalni proces pri svojih animiranih filmih v različnih animacijskih tehnikah.

Stekleno mizo, ki jo uporablja pri tehniki multiplan, smo si ogledali od blizu, umetnica pa je s pomočjo soustvarjalke likovne zasnove Zarje Menart razkrila posamezne trike (kot je na primer zabrisovanje, oddaljenost, ustvarjanje globine in globinske ostrine) na steklenih ploskvah mize.

Na drugem srečanju smo si na osnovni šoli ogledali domala vse filme Špele Čadež, skozi vodeno razpravo smo utrdili osnovne pojme animiranega filma, občudovali fluidno gibanje njenih lutk in čutili z jazbecem, ki se je najedel zrelih hrušk, ki so mu v želodcu zavrele …

Več o Špeli Čadež in njenem ustvarjanju preberite v reviji KINO! št. 33. ali v besedilu z delavnice Ostrimo na slovenskem filmu 2016!.