V maju smo se z Ostrenjem pogleda po skoraj enem letu ponovno odpravili v Vipavsko dolino. Tokrat smo obiskali učence sedmega razreda pri izbirnem predmetu Vzgoja za medije na Osnovni šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici. V dveh srečanjih smo jim predstavili dokumentarni film in pristop snemanja intervjuja.

Na prvem so učenci obnovili znanje o razlikah med posameznimi filmskimi zvrstmi in žanri ter njihovih specifikah in se nato podrobneje pomudili pri dokumentarni formi. Z izseki filmov domačih avtorjev z veliko začetnico, kot so Vlado Škafar, Matjaž Ivanišin, Nika Autor in Karpo Godina, smo pod drobnogled vzeli različne pristope k ustvarjanju intervjuja in razpravljali o učinkih, ki jih dosežejo. V drugi polovici srečanja so učenci v skupinah premislili, s kom, o čem in kje bodo sami posneli intervju. Skupaj smo zasnovali načrt za vsako skupino, ki je za dodaten izziv dobila še navodilo, na kakšen način naj bo intervju posnet (kam postaviti kamero in kakšen naj bo izrez). V zaključku smo učence opremili še s praktičnimi napotki in navodili glede snemanja, ki so ga izvedli do naslednjega srečanja.

Drugič smo se z učenci srečali v računalniški učilnici, kjer so se po skupinah preizkusili v montaži posnetega materiala. Na šolske računalnike je računalničar tako predhodno naložil brezplačno verzijo profesionalnega programa LightWorks, učencem smo vnaprej pripravili še navodila za uporabo. Učenci so se ob naši tehnični in kreativni pomoči lotili rezanja in lepljenja. Tako so ustvarili krajše petminutne intervjuje, v katerih npr. primerjali svoje odraščanje z odraščanjem svojih starih staršev, starejšo učiteljico v pokoju povprašali o spremembi poučevanja skozi čas, učitelja glasbe in dirigentko o izbiri svojega poklica, mimoidoče novogoričane pa o tem, kako je živeti ob meji …

Po uspešno izvedeni delavnici smo z gajbico vipavskih češenj v naročju odvihrali nazaj, proti novim obiskom in delavnicam!

Hvala, OŠ Ivana Roba, se vidimo naslednje leto!

Avtorji: Nejc Štanta, Alen Topić in Matic Černe Bralić
Avtorji: Nikola Preradović, Filip Grmek in Blaž Štrukelj
Avtorice: Zala Komac, Ula Blažko, Renee Čebron, Ema Boštjančič
Avtorji: Miha Kožman, Luka Sokanović, Andraž Cigoj
Avtorice: Sofija Baša, Kristin Petrovčič, Lana Vidic
Petra Pia Fornazarič, Veronika Maraž in Sofia Boštjančič
Avtorji: Maj Šinigoj, Grega Rus in Martin Rodica