V petek, 17. 12. smo nadoknadili delavnico o filmski fotografiji, ki naj bi se odvila v Slovenskem tednu filma, a nam je načrte takrat prekrižal že vsem dobro poznani virus. Tako smo se mesec in pol kasneje z zunanjima sodelavcema, študentoma smeri Filmsko in televizijsko snemanje na AGRFT, Veroniko Francesco Štefančič in Andražem Žigartom skozi gosto meglo odpravili proti Osnovni šoli Jožeta Moškriča, da bi učencem izbirnega predmeta Filmska vzgoja predstavili filmsko izrazno sredstvo kader sekvenco.

S petimi referenčnimi primeri sta mentorja prikazala načine uporabe in ustvarjanja kader sekvenc. Skozi skupno debato sta razložila pomen subjektivne in objektivne ter (ne)motivirane kamere. Izpostavila sta tudi pomen preostalih elementov, kot so barve, kostumi, scenografija, svetloba, glasba ipd., pri ustvarjanju atmosfere.

Sledila je predstavitev snemalne opreme, nato pa so se učenci v skupinah preizkusili v ustvarjanju lastnih kader sekvenc. Za nalogo so imeli na razpolago dobre pol ure, za snemanje pa so uporabili kar svoje telefone. Skupine so se odpravile na igrišče, odeto v megleno odejo, na popoldansko prazne hodnike in stopnišča šole ter v šolsko klet in v ob tisti uri že zaprto kantino, kjer so lovile srhljivo vzdušje.

Delavnico smo zaključili z ogledom nastalih kader sekvenc in pogovorom o njih!

Hvala učencem in učiteljici!

Poskusi kader sekvenc, ki so jih v praktičnem delu posneli učenci: