Categories
Ostrenje pogleda v Slovenski kinoteki 2019/20

Duh Bauhausa

Po poletnem oddihu konec oktobra začnemo s filmskokritiškim krožkom Društva za širjenje filmske kulture KINO! Ostrenje pogleda, ki poteka enkrat do dvakrat mesečno ob izbranih filmskih projekcijah v Slovenski kinoteki.

Prvič se srečamo v soboto, 26. oktobra, ko bo na sporedu Duh Bauhausa (Vom Bauen der Zukunft – 100 Jahre Bauhaus, 2018) v režiji Nielsa Bolbrinkerja in Thomasa Tielscha.

Gre za centralni nemški kinematografski prispevek ob jubileju ene najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius.

O filmu:
»Walter Gropius je s sodelavci zasnoval radikalno umetniško utopijo, sintezo svobodnega navdiha in striktnih struktur, obogatitve in preprostosti, svetlobe in jasnosti. Vpliv Bauhausa je viden še danes. Kaj imajo npr. sodobne favele v Kolumbiji opraviti z delavskim naseljem v Desauu? Dokumentarec ponuja širši kontekst, ni zgolj zgodovinsko in hagiografsko posvetilo gibanju, temveč ideje izpred stoletja poveže s sodobnimi umetniškimi, arhitekturnimi in urbanističnimi smernicami.« (iz Kinotečnika)

Napovednik filma

Dobimo se ob 18.30 v kavarni Slovenske kinoteke. Po ogledu filma sledita druženje in poglobljena razprava o filmu. Izvajalka krožka in mentorica je dr. Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO!.

Če si stari ostrilski maček, pošlji podaljšanje članstva na ostrenje.pogleda@gmail.com, če se nam želiš pridružiti, pa pošlji svoje podatke (ime, priimek, starost) na taisti naslov do 21. oktobra s pripisom Filmsko-kritiški krožek.