Categories
Ostrenje pogleda v Slovenski kinoteki 2019/20

Okrogla miza + Srbenka

Filmskokritiški krožek Ostrenja pogleda v Slovenski kinoteki, bo tokrat združen s krožkom na Gimnaziji Bežigrad in bo potekal nekoliko drugače!

V četrtek, 7. novembra ob 17:30 vabljeni v Slovensko kinoteko na okroglo mizo Kalejdoskop zrcaljenja identitet v dokumentarcih z območja »jugosfere«, na kateri bo poleg Vlada Škafarja, Matjaža Ivanišina, Nebojše Sljepčevića in Mihajla Jevtića sodelovala tudi Jelena Maksimović. Vsi, ki ste se udeležili našega oktobrskega krožka na Gimnaziji Bežigrad, boste tako imeli priložnost spoznati avtorico filma Taurunum Boy (2018).

Po okrogli mizi sledi ogled sijajnega film Srbenka (2018) Nebojše Sljepčevića, prav tako gosta okrogle mize, ki bo na sporedu ob 20. uri.
A must see!!

Pozimi leta 1991 se je Hrvaška branila pred vojno agresijo sosednje Srbije. Med nedolžnimi žrtvami spopada je bila tudi Aleksandra Zec, deklica srbskega porekla, ki so jo okrutno ubili v Zagrebu. Četrt stoletja pozneje, ko srbske učence v hrvaških šolah še vedno gledajo »kot sovražnike«, Oliver Frljić v gledališču pripravlja predstavo Aleksandra Zec, v kateri v glavni vlogi nastopa Nina, dekle srbskega porekla, rojena leta 2001. V filmu se vaje gledališkega ansambla, ki se pred kamero spreminjajo v kolektivno psihoterapijo, prepletajo s posnetki praznega odra in osebnimi izpovedmi.

Napovednik filma

Za Srbenko sledi projekcija Taurunum Boya – izvrstna priložnost za vse, ki ste film zamudili.

Vabljeni pa seveda tudi na preostali program Jesenske filmske šole!