Categories
novice

Društvo za širjenje filmske kulture KINO! z Ostrenjem pogleda na Kulturnem bazarju 2020

V Programu strokovnega usposabljanja na Kulturnem bazarju vsako leto sodeluje tudi Društvo za širjenje filmske kulture KINO!. Tako bo letos v torek, 6. oktobra ob 14:00 (do 15:00) v klubu Lili Novy (Cankarjev dom) izvedlo filmskokritiški krožek. Po ogledu kratkega filma, ki razpira tematiko drugosti in drugačnosti, bodo dijaki skupaj z mentorico dr. Majo Krajnc skozi razpravo pretresli ideje in smernice za besedila.

***

Več o filmskokritiških krožkih:

V sklopu filmskovzgojnega in ustvarjalnega programa Ostrenje pogleda Društvo za širjenje filmske kulture KINO! poleg intenzivnih nekajdnevnih filmskokritiških festivalskih delavnic ter praktičnih ustvarjalnih delavnic z gostujočimi umetniki že tretje leto organizira filmski krožek v Slovenski kinoteki in na Gimnaziji Bežigrad.

Na srečanjih enkrat ali dvakrat mesečno poteka projekcija izbranih filmov, ki ji sledi poglobljena razprava s poudarkom na osnovah filmskega ustvarjanja, obravnavani tematiki in spremljajočem družbenem kontekstu. Ker medij filma omogoča, da se mladi identificirajo z raznovrstnimi izkušnjami in srečajo z različnimi pogledi na svet, izbor teži k prikazu različnih družbenih okoliščin in skupin, pri čemer gre pogosto za filme, ki jih ni zaslediti v redni distribuciji. Skozi razpravo o videnem dijaki skupaj z mentorico razmišljajo o raznovrstnih tematikah, ki jih odpirajo filmi, in o problemih, s katerimi se soočajo junaki. Dijaki na podlagi mentoričinih napotkov svoje misli oblikujejo v zapise.