Drage Ostrilke in dragi Ostrilci,

po izčrpni razpravi o kratkih filmih Matjaža Ivanišina in željah po obravnavi še katerega izmed njegovih filmov, smo se odločili, da se na naslednjem zasedanju posvetimo njegovemu sjajnemu in svojevrstnemu filmu ceste – Karpopotniku (2013). Film je na voljo v spletnem arhivu RTV SLO, o njem razpravljamo v petek, 26. 2. ob 19:15.

Povezava do filma

Leta 1971 je osemindvajsetletni Karpo Godina s kamero popotoval po Vojvodini in posnel film Imam eno hišo (Imam jednu kuću). Štirideset let kasneje se je po isti poti podal Matjaž Ivanišin in posnel Karpopotnika, svojevrsten poetični poklon Karpu Godini, v katerem Ivanišin mojstrsko prepleta svoje in Godinove podobe, ki jim v off-u piše zgodbe Nebojša Pop-Tasić.

Maja Krajnc, KINO! 19/20
Napovednik filma

Ko iščeš določenega človeka, vidiš, da se prav pri vsakem pojavijo neverjetne zgodbe. Nobena zgodba v filmu ni izmišljena, povedane so skozi nek pesniški jezik, v osnovi pa izhajajo iz tega, kar so mi ljudje tam pripovedovali in kar sem prinesel nazaj, posnetega in zapisanega pod alinejami. Če so želeli človeka s svojimi zgodbami prikazati lepše, sem to seveda upošteval. Pri vsakem sem moral ujeti, razumeti nekaj, kar me je fasciniralo. Gre za odločitve, ki jih moraš zelo hitro sprejeti. Srečanja pa so bila zelo različna.

Matjaž Ivanišin v pogovoru z Majo Krajnc, KINO! 19/20

!! Če se pridružuješ ostr(ilsk)i debati, nam do SREDE, 24. 2. piši na ostrenje.pogleda@e-kino.si