V nedeljo 8. avgusta je skupina Ostrilk in Ostrilcev pod mentorstvom odg. ur. r. KINO! Maje Krajnc hudi vročini navkljub krenila v Vipavsko dolino, kjer je v Novi Gorici obiskala Mednarodni mladinski filmski tabor, ki ga že deseto leto organizirata Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana. Ob prihodu smo hitro pograbili telefone in posneli prve vtise mladih udeležencev, starih med 10 in 18 let. Sledilo je predavanje Grazie Rusjan, nečakinje slavnih pionirjev motornega letenja, bratov Rusjan.

Navdihujoča, a hkrati tragična zgodba bratov Rusjan je bila ob 135. obletnici rojstva Edvarda Rusjana osrednja tema letošnjega tabora. Udeleženci so ob konstruktivnih komentarjih in smernicah scenarista, režiserja in profesorja scenaristike Miroslava Mandića in koordinatorke programa Mateje Zorn spisali scenarij v prvih dveh dneh tabora. V naslednjih štirih dneh so filme posneli in jih zmontirali v enovito celoto in predstavili na zadnji večer, v petek.

Po večerji prvega dne je bila na sporedu slavnostna prireditev ob jubilejni ediciji tabora, ki so jo morali zaradi nepričakovanega dežja (Zorn nam je med večerjo razkrila, da je še prognostik obljubljal jasno vreme) prestaviti v dvorano Gimnazije Nova Gorica. Na prireditvi smo pogledali izbor najboljših filmov s preteklih edicij, med katerimi je še posebej izstopal Sounds (2016) Danijela Bukovca, Jana Devetaka in Alexandra Faganela. Po vzoru prizora navidezne teniške igre iz Antonionijeve Povečave (Blow Up, 1966) črno-beli kratki film Sounds spremlja protagoniste ob različnih opravilih, ki jih ob odsotnosti predmetov zaznamuje zvok. Opozoriti gre recimo prizor gledanja televizije, ki, kot smo kasneje izvedeli v pogovoru z Janom Devetakom, nosi še globlji premislek o mehanizmu filma. (Več bo mogoče izvedeti v jesenski št. KINA!.)

Ob iskanju zavetja pred dežjem smo pred prireditvijo naleteli na bivšega mentorja, režiserja Darka Sinka, ki je s sladoledom v roki podelil spomine na prve edicije taborov. O svojem videnju in izkušnjah mentoriranja sta na zakuski z nami spregovorila tudi Mandić in režiserka Neli Maraž. Pogovorili smo se tudi s hišnim komponistom Enejem L. Šinigojem o ustvarjanju filmske glasbe.

Naslednji dan smo po zgodnjem zajtrku spremljali proces razvijanja idej za filme. Ideje so bile raznovrstne in so se raztezale od ideje za animirani film, v katerem brata Rusjan zaigrata mačka in pes, do idej za dokumentarni film o pomenu letenja, za komedijo o zagatah pri izgradnji letala, za dramo o Edvardovem usodnem padcu v Beogradu … O čarih in izzivih mentorstva smo povprašali še junior mentorje – novopečene mentorje in bivše večletne udeležence tabora, ki so otrokom pomagali pri oblikovanju scenarijev, kasneje pa tudi pri tehnični izvedbi. O pripravah, organizaciji in izvedbi smo preizprašali tudi, po besedah Sinka »srce in jedro tabora«, koordinatorko Matejo Zorn.

Pozno popoldan smo se polni vtisov in posnetih intervjujev odpravili nazaj domov, kjer smo v naslednjih dneh spisali poglobljeno reportažo, ki jo boste lahko prebrali v jesenski ediciji revije KINO!.

Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana, najlepša hvala za gostoljubje in čestitke vsem mladim ustvarjalcem, mentorjem in organizatorjem za filme in še en uspešno zaključen tabor!

Ostrili so: Vesna Markič, Mitja Devetak in Zala Žagar.