Včasih so za prikaz neresničnih bitij v Hollywoodu uporabljali praktične pripomočke, kot so: kostumi, animatroniki 1 in lutke. Danes so jih v dražjih produkcijah zamenjali računalniško ustvarjeni in animirani liki.

Ponovno zagnan (Rebooted, 2019)

V kratkem animiranem filmu Ponovno zagnan (Rebooted, 2019) se okostnjak, ki je pred leti v veliko filmih nastopil kot zlikovec, znajde na točki, ko v zabavni industriji ne dobi več službe, saj ga je zamenjal računalniški CGI.

Film združuje dve tehniki ustvarjanja – igrani del in stop animacijo, vključeno v realni prostor, ki skupaj ustvarjata fiktivni svet, v katerem stop animirane pošasti sobivajo skupaj z ljudmi. Ključno idejo filma o izrivanju starejših postopkov ustvarjanja nerealnih bitij in učinkov poudari dejstvo, da so pošasti animirane z lutkami in ne računalniško.

Ponovno zagnan med drugim ne kritizira le sodobne računalniške tehnologije, ampak premišlja tudi o tehnološkem napredku, ki ni nujno vedno pozitiven – nekdaj popolnoma funkcionalne stvari odlagamo v muzeje.

  1. Animatronik ali mehanska lutka je robotska lutka, ki se avtomatsko premika. Pogosto je namenjena upodobitvi likov v filmih ali kot atrakcija v tematskih parkih. »Animatronic«. Dostopno na: https://www.merriam-webster.com/dictionary/animatronic; pridobljeno 11. 10. 2020.