Na filmsko-kritiškem krožku Ostrenje pogleda v Slovenski kinoteki se ponovno srečamo v sredo, 10. aprila ob 19.45, ko si bomo skupaj ogledali film Ninočka (Ninotchka, 1939) Ernsta Lubitscha.

Ninočko, eno vrhunskih ikoničnih vlog Grete Garbo je Lubitsch ustvaril leta 1939 kot režiser pri studiu Metro-Goldwyn-Mayer, znova z Billy Wilderjem kot enim izmed koscenaristov. »Naslovna junakinja je stalinistična politična komisarka, ki na Zahodu sreča svojo ljubezen, premožnega pariškega bonvivanta Leona; v tem soočenju je komična puščica usmerjena predvsem v anomalije stalinizma. Srečanje obeh glavnih junakov je sprva komično prav zato, ker v tem razmerju trčita dve povsem nasprotni logiki. Predvsem glavna junakinja deluje kot bizarni proizvod stalinizma, kot nekakšen hladni racionalno pragmatični robotski subjekt, v popolnosti zlit in poistoveten z velikim stalinističnim družbenim projektom.«  (Ivana Novak in Jela Krečič, Zadeva Lubitsch)

Dobimo se v kavarni Slovenske kinoteke. Po ogledu filma sledita druženje in poglobljena debata o filmu, v kateri bomo postavili tudi smernice za pisanje besedila. Pokomentirali bomo vaše kritike v nastajanju, zato jih (skupaj z beležkami) ne pozabite prinesti s seboj. 

Ninočka (Ninotchka, Ernst Lubitsch, 1939) 
Napovednik filma