Na prvem srečanju v novem šolskem letu bomo gledali film Jelene Maksimović in Dušana Grubina Taurunum Boy (2018), ki ga ne gre zamuditi. Avtorjema se za ogled najlepše zahvaljujemo.

Kratkemu uvodu sledita projekcija filma in poglobljena razprava.

O filmu:

V prerezu opazujemo Zemun, beograjsko naselje, zgrajeno v avstro-ogrskem slogu na severnem bregu Donave. Nekoč dom slavnega Zemunskega klana, kriminalne združbe, danes zgolj bled spomin starejših generacij. Kamera stoji in mladina preprosto je, ujeta nekje med običajno fikcijo, fikcijo dokumentarca in svoj vsakdanjik. Fantje in dekleta iz Zemuna v svojem ekosistemu plimujejo skupaj z življenjem; pred našimi pogledi se razpirajo množice mogočih pripovednih linij, skrivnosti in očitnosti.

Prav ta starost je tista prelomnica v življenju, ko pravzaprav še ne veš ničesar, ne veš, kaj ti pomeni šola, ki jo vpisuješ, hkrati pa te odločitve določajo smer tvojega življenja za nadaljnja štiri leta, če ne celo več. To je torej neko obdobje v življenju, kjer niso še nič, niso niti kriminalci niti vzorni državljani, še zmeraj so na robu vsega, vse možnosti imajo odprte. Tudi mene je to obdobje še posebej  zaznamovalo, osmi razred mi je bil celo nekoliko travmatičen, v smislu ‘ti nimaš pojma, kaj se s tabo dogaja’ in ‘kaj naj vpišem’, kar sem doživljala kot zelo velik pritisk.

Jelena Maksimović v pogovoru z Andrejem Grandovcem za KINO! 39

Vidimo se v četrtek, 10. oktobra 2019 ob 15h v učilnici 107 na Gimnaziji Bežigrad.

Napovednik filma