Novo leto bomo na Bežigrajski otvorili s pronicljivim dokumentarnim filmom Jasne Krajinović Damjanova soba (2008). 

Krožek bo potekal v četrtek, 23. 1. v učilnici 107.

O filmu:

Damjanova soba spremlja zadnje dni Damjana v zavodu za mladoletne prestopnike v Celju, v katerem prestaja 4 leta zaporne kazni, in začetne mesece po njegovi vrnitvi. Skozi izpovedi, prepredene z dokumentarnimi prizori, ki jih je posnel Damjan, film v svoji večplastnosti odpira temeljna vprašanja človeškega obstoja, hkrati pa analizira širše družbene okoliščine, ki opredeljujejo življenje na družbenem robu.

Pred dvema letoma smo se z avtorico Jasno Krajinovič v sklopu delavnice Ostrimo pogled na slovenskem filmu! pogovarjali na Festivalu slovenskega filma. Pogovor lahko preberete na povezavi.

Za KINO! se je z avtorico pogovarjal tudi Denis Valič:

Skušala sem odkrivati Damjanov notranji svet, razumeti interno logiko njegovega bivanja. In tu so me vse poti vodile k njemu domov, v njegovo sobo … Med snemanjem sem veliko razmišljala o pomenu besede ‘soba’, ki lahko označuje tudi notranji prostor ali pa zidove, ki nas ločijo od ostalega sveta; soba kot ‘camera obscura’ naše duše, na katero so se zapisali slike in spomini, s katerimi živimo. Damjan pa me ni le vodil do svoje sobe, ampak iz ene ‘sobe’ v drugo, skozi zidove neizgovorjenega in prepovedanega. Film se začne z njegovim obiskom doma, nato mu sledim nazaj do druge ‘sobe’, ki je njegova celica, in potem spet nazaj v njegovo ‘sobo’. Pričakovali bi občutek svobode, a se namesto nje pojavijo nevidni zidovi tišine in tabuji. Oba sva hotela opozoriti prav na to.

Jasna Krajinović v pogovoru z Denisem Valičem za KINO! 10
Napovednik filma