Categories
Ostrenje pogleda na Gimnaziji Bežigrad 2019/20

Hana Jušić + Igor Bezinović

Na naslednjem filmskokritiškem krožku se vidimo v četrtek, 21. novembra ob 15. uri, v učilnici 107. Tokrat bomo pogledali in predebatirali kratka filma dveh mladih in navdušujočih hrvaških režiserjev:

Veruda: Film o Bojanu (2015) Igorja Bezinovića:
Dokumentarni kratki film o 24-letnem Bojanu, ki se po letu in pol zaporne kazni, ponovno poskuša vključiti v družbo. Bojan »svoje kriminalne prekrške opisuje z izjemno natančnostjo in lucidnostjo, pri čemer je presenetljivo artikuliran in elokventen, četudi ne kaže prave čustvene inteligence, pri opisovanju zločinov pa ne pravega obžalovanja; opisuje jih kot svoje tatuje ali svojo izgubljeno ljubezen.« (Jernej Trebežnik, »Dotikanje z razdalje: Bojan Bešić in ostali družbeni simptomi v kratkih filmih Igorja Bezinovića«, KINO! 33)

Terarij (2012) Hane Jušić:
Avtorica je mojstrica za kompozicijo in mizansceno: »Za to sva zaslužni skupaj z Jano [Plećaš, DOP]. Od nekdaj se mi zdi zelo pomembno, da vsak kader deluje in da ni tu le zato, da lepo izgleda. Mojim sodelavcem je šlo na živce, da sem si zamislila kader, kamero smo postavili na predvideni položaj, potem pa sem doumela, da nekaj ni tako, kakor bi moralo biti. Nato sva z Jano na setu pol ure iskali kader, se mogoče vrnili na prvi položaj kamere, kdaj pa sploh nisva našli zadovoljivega kadra. Malenkostni sva, dlakocepski. S tem grem včasih na živce tudi sama sebi, a vizualna komponenta mi je zelo pomembna.« (Hana Jušić v pogovoru z Majo Krajnc za KINO! 34/35)

♥ Obema avtorjema smo v KINU! posvetili posebna bloka. Igorju Bezinoviću v KINU! 33 in Hani Jušić v KINU! 34/35. Vabljeni k branju zanimivih tekstov slovenskih in tudi mednarodnih piscev o njuni plodni ustvarjalnosti.

In seveda toplo vabljeni na krožek! 🌺

Terarij je v celoti dostopen na povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv1hfVG-bW4
Veruda: Film o Bojanu (Igor Bezinović, 2015)