Ker se na Festivalu slovenskega filma nismo do potankosti naužili filmskega, je Ostrenje pogleda že naslednji dan po podelitvi vesen s polno paro nadaljevalo z novo delavnico, tokrat praktično. Konec septembra in začetek oktobra so udeleženci delavnice Od Fincherja do Fincherja: Ustvarjalna delavnica OP pod mentorstvom direktorja fotografije Saša Štiha  in somentorstvom Maje Krajnc spoznavali skrivnosti, zagate in trike poklica direktorja fotografije.

Prva štiri srečanja so se osredotočala predvsem na analizo in razlago videnega. Od začetnega predavanja o osnovah filmske fotografije so udeleženci skupaj z mentorjema nadaljevali z analizo prizorov iz filmskih del,  videospotov in reklam izpod Štihove kamere, pod drobnogled pa so vzeli tudi nekatere sekvence iz širšega sveta filma (kot nakazuje že sam naslov delavnice, je Štihov velik navdih režiser David Fincher). Predvsem navdušujoč je bil mentorjev posluh za miniaturne detajle v filmski podobi, ki jih neizkušeni gledalci le redko opazijo, težavo z njimi pa imajo tudi filmski kritiki in teoretiki, saj že besedišče, ki se ga poslužujejo, ne vključuje terminov, ki bi lahko zadostno opisali raznorodne tehnične procese filmske fotografije. A prav te podrobnosti so ključnega pomena pri ustvarjanju atmosfere in specifičnega občutka filma. Štih je udeležencem razkril tudi posledice tehničnih podrobnosti v detajlih filmske podobe,  z različnimi postavitvami mizanscen, njihovih tlorisov in raznovrstnimi lučmi pa na otipljiv način razložil prej neopazne tančine dela direktorja fotografije.

Po uvodnem, bolj teoretsko zastavljenem delu, so se udeleženci tudi sami preizkusili v vlogi snemalcev in direktorjev fotografije. Uvodoma so za domačo nalogo fotografirali potencialne lokacije snemanja, pri čemer so bili pozorni na vizualni aspekt prostora. Po izdatnih komentarjih in napotkih obeh mentorjev so pograbili za kamere in skupaj posneli vsak svoj kratki film. Zaradi medsebojnega sodelovanja so se lahko preizkusili v različnih vlogah snemalne ekipe.

Sledila sta še dva termina montaže, na katerih so udeleženci s pomočjo asistenta montaže posnete prizore oblikovali v filmsko celoto. Delavnico je zaključila projekcija vseh izdelkov in poglobljena debata s smernicami za nadaljnje ustvarjanje.


Filmi udeležencev:

Kamera teče, poskus … (Zala Žagar, 2019)
Booking (Dan Grabnar, 2019)
Kdo DA FAK se je spomnu beuga čokolinota (David Senčar, 2019)
Kajenje ubija? (Izak Kermc, 2019)