Različni pristopi v dokumentarni fotografiji I.

Na prvem srečanju so nas fotografije izbranih referenčnih fotografinj in fotografov popeljale vse od velike depresije opustošenih polj ameriškega podeželja, skozi blišč in bedo mestnih ulic Pariza in New Yorka, do intimnih domov. Mentor Rušt je poudaril pomembnost osebnega stika in odnosa s subjektom, ki te povabi v svojo zasebnost. Pri dobri ulični fotografiji nam je svetoval, da sledimo misli fotografa Brucea Gildena: »Pri dobri ulični fotografiji zavohaš tudi ulico.« Nato smo ob fotografijah udeleženk in udeležencev razbijali mit dobra vs. slaba fotografija.

Matjaž Rušt – nekateri referenčni fotografi in fotografinje, ki uporabljajo različne pristope
Matjaž Rušt o fotografski seriji Najlepše mesto na svetu

Različni pristopi v dokumentarni fotografiji II.

V primerjavi s prvim srečanjem, kjer smo se mudili ob zgodovinskih prelomnicah v dokumentarni fotografiji, nam je mentor Matjaž Rušt tokrat približal sodobnejše avtorice in avtorje, ki izstopajo po svojem prebojnem stilu in/ali metodi. Med začetnike angažirane fotografije sodi na primer Paul Graham, ki v seriji Beyond Caring dokumentira čakajoče v vrsti na zavodu za zaposlovanje, ne sledi klasičnim konvencijam, a ne glede na nenavadne kote in kompozicije, je na njegovih fotografijah prisoten občutek za prostor, najpomembnejša pa je sama ideja. Serija Pietra Huga The Journey, posneta z infrardečo kamero, prav zaradi nenavadne tehnike sili k premisleku: tehnologija, ki so jo najprej uporabljali predvsem v dokumentiranju nočnega življenja divjih živali, je z vojno v Iraku postala sinonim za nadzor in vojaško industrijo, sprememba v asociaciji pa posredno kaže spremembo posameznikovega pogleda na realnost. Inventivnega postopa se je poslužil tudi Mishka Henner v seriji No Man’s Land, v kateri s pomočjo spleta, natančneje Google Street Viewja, odgrne sicer prikrit pogled.

Različni pristopi v dokumentarni fotografiji III.

Na poslednjem srečanju smo razpravljali ob fotkah udeležencev, ki so nastale na delavnici. Sledili so metodi/stilu ene ali enega izmed prebojnih avtoric in avtorjev, ki smo jih spoznali na prejšnjih srečanjih.

Matjaž Rušt o fotoseriji The Chromatic Diet Sophie Calle
Vito o svoji fotoseriji

Fotoserije:

Na delavnici so sodelovali: Ksenija Mravlja, Eva Klasić, Neža Kokol, Neja Simončič, Tamara Rifelj, Ana Pika Šubic, Snježana Barišić, Aïcha Boughazi, Vesna Markič, Ajda Zupančič, Maja Blesić, Brina Fekonja, Zala Žagar, Staš Čebular, Tine Jozelj, Vito Scagnetti.