Zadnji dve septembrski soboti se je naša ekspedicija mudila v bližini coprniških domovanj na Slivnici, Ostrenje pogleda je gostil Kulturni dom Cerknica. (Na žalost nismo srečali nobene čarovnice.) 🧹🧙‍♀️

Prvo soboto smo namenili nememu filmu. Na podlagi izsekov iz filma Delo (Work, 1915) smo se z otroki pogovarjali o Chaplinovem liku Potepuha. Posebno pozornost smo namenili njegovemu kostumu in maski, ki odražata nekatere ustvarjalne in tehnične izzive filmov tistega časa. Otroci so se nato preizkusili v vlogi igralcev v nemih filmih in oponašali potepuhovo hojo, odigrali kratke prizore iz filma, s pantomimo prikazali čustva … Nazadnje so si udeleženci ob barvanju pobarvank Potepuha zamislili v barvah.

Naslednji teden so se otroci vrnili z okrepitvami – Kulturni dom v Cerknici je obiskalo še več otrok in en Krtek. Nostalgijo smo namreč mali in veliki tokrat obujali ob ogledu Krtka in zelene zvezde (Krtek a zelená hvezda, 1969) Zdeněka Milerja in Medvedka Bojana – Glasbenika (Medved Bojan – Glasbenik, 1995) Dušana Povha in Branka Ranitovića. Pogledali smo tudi enega prvih animiranih filmov, Smešne izraze zabavnih obrazov (Humorous Phases of Funny Faces, 1906) Jamesa Stuarta Blacktona. Nastanek gibanja iz negibljivih podob smo otrokom približali s pomočjo optičnih igrač. Za lažjo predstavo o tem, kako je ta optična iluzija v filmu uporabljena in koliko sličic je potrebnih za posamezen gib, nam je služil tudi kolut filmskega traku. Na koncu delavnice so si otroci ponovno umazali prste in izdelali vsak svoj tavmatrop, ali kot ga je poimenoval eden izmed udeležencev – svoj mali kino.

Na popoldanski delavnici filmske fotografije sta se nam pridružila študenta kamere na AGRFT-ju, Veronika Francesca Štefančič in Andraž Žigart. Udeležencem sta na podlagi primerov iz igranih filmov približala različne pristope k snemanju kader sekvence. Prinesla sta tudi snemalno opremo (fotoaparat, filmsko kamero, camcorder in svetlomer) ter podrobno razložila, kako se jih uporablja. Udeleženci so se nato razdelili v dve skupini in se tudi sami preizkusili v snemanju. Delavnico smo zaključili z ogledom in razpravo o posnetih kader sekvencah.

Hvala, Kulturni Dom Cerknica, bilo je lepo!