Balon (Qìqiú, Pema Tseden, 2019)

V celovečernem igranem filmu Balon (Qìqiú, 2019) tibetanskega režiserja Peme Tsedena premljamo tibetansko družino in spoznavamo njeno življenje, ki na prvi pogled deluje preprosto. Darje in Drolkar s svojimi tremi sinovi v sožitju bivajta na kmetiji ovac. Vežeta jih planota prostranih pašnikov in družaben življenjski slog. Odnosi znotraj majhne skupnosti so tesni.

Če v tradicionalnem konceptu reinkarnacije budistični duhovnik napove, da se bo pravkar umrli reinkarniral v svojem domu, bi to pomenilo veliko srečo za družino. Po smrti dedka, Drolkar ugotovi, da je noseča. Pojavi se dilema med svobodno odločitvijo o prekinitvi nosečnosti ter religioznimi vrednotami in politično omejitvijo, ki pogojuje dovoljeno število otrok v družini.1

Modrikast ton nekontrastnih barv in vizualni slikarski prehodi zarišejo nejasno sanjsko ozračje. Posnetki svetlobe, ki skozi okno pronica na steno in na njo zarisuje sence dežnih kapljic, zrcalni odsevi v lužah in okenskem steklu slikajo impresije zunanjega sveta. Barve, intenzivnost svetlobe in barvna temperatura se skozi pripoved prilagajajo in spreminjajo glede na situacijo. Ruralno okolje, predstavljeno skozi posnetke širne pokrajine spremlja prevladujoč hladen podton. Tudi bolnišnica, ki jo obiskuje Drolkar deluje kot hladen sterilen prostor. V filmu se družinska harmonija in intima mešata s kitajsko uradno politiko načrtovanja družine. Tradicionalni obredi in dom so prikazani v toplejši barvni paleti, ki daje občutek sproščenosti in sožitja v skupnosti. Po smrti dedka se razpršena svetloba prelevi v temno in kontrastno, kar implicira dramatičen preobrat v družini in spremembo dinamike odnosov. Nastane konflikt med Drolkarjino željo po splavitvi in Darjevo prepričanje o reinkarnaciji dedka v še nerojenega otroka.


  1. Politika enega otroka, del politike načrtovanja družine, je bila prebivalstvena politika Ljudske republike Kitajske. Uvedena je bila leta 1979 in preklicana leta 2015. Vlade različnih kitajskih provinc so izrekale kazni za prekrške zoper ta določila, lokalne in nacionalne vlade so ustanavljale komisije, ki naj bi dvigovale ozaveščenost ter opravljale registracijska in inšpekcijska dela.