Kratki animirani film Sestrstvo (Sororelle, Louise Mercadier, Frédéric Even, 2020) obda z gosto atmosfero, ki jo ustvarja s pomočjo izčiščenega zgodbovnega (sekundarnega) sveta. Ta je estetsko in vsebinsko dodelan, vendar ohranja le tiste elemente zasnove sekundarnega sveta, ki so najbolj pomembni za uprizoritev zgodbe.

Sestrstvo (Sororelle, Louise Mercadier, Frédéric Even, 2020)

Film razprostre nižinsko pokrajino, ki je čista ravnica. V daljavi ni ne gor ne hribov, le oddaljen horizont, ki daje občutek prazne prostranosti, še preden izvemo, da je pokrajina na otoku, obdanem z morjem, ki otok počasi poplavlja. Edino rastje je pšenica, ki jo obdelujejo tri sestre. S tem takoj dobimo vpogled v njihovo garaško življenje in  način preživetja v tem praznem svetu.

Sestre kljub grožnji morja ne zapustijo svoje edine lastnine – stare hiše, ki vsebuje le za zgodbo potrebne elemente in prikazuje revno življenje sester. Postelja, v kateri sestre skupaj spijo, prikaže sestrsko povezanost. Okno ponuja pogled do horizonta in napoveduje grožnje morja, ki eno izmed sester privlači, drugo straši, tretjo pa spravlja v obup. Za staro mizo se odvije družinski pogovor, v katerem sestre razkrijejo, da jim kožo razžira sol v zraku zaradi prihajajočega morja. S tem film postopno približuje grožnjo morja. Zadnji element v hiši je kad, v kateri ena izmed sester zaman želi očistiti solnih razjed.

Sestrstvo (Sororelle, Louise Mercadier, Frédéric Even, 2020)

Morje je vedno bližje. Sestra, ki jo morje privlači, ne more več čakati in se odloči morju iti naproti. Čaka ga na leseni ploščadi na posušenem drevesu. Ploščad simbolično spominja na odskočno desko. Preden pride morje, za njo prideta sestri. Sestrska ljubezen je močnejša od strahu in obupa. Vse pričakujejo svojo smrt, na drugačen način. Morje pa jih ne doseže. Iz odskočne ploščadi sestra skoči na trda tla in se zaradi poškodbe ne more premakniti. Prosi sestro, da jo ponese do morja. Sestra premaga strah in pomaga sestri izpolniti njeno željo. Ostane le še obupana sestra, njena solna bolezen začne izginjati in vrne se ji up v življenju.

Sestrstvo je do potankosti dodelan film, ki je estetsko in vsebinsko izčiščen. Predstavi le elemente, ki neposredno odražajo zgodbo. Zdi se, da film s tovrsno usmerjenostjo gledalca posrka v svojo gosto atmosfero in poveže z občutki junakinj in njihovimi težavami. Z njimi pričakujemo morje.