Prvenec Maxa Barbakowa Palm Springs (2020) je romantična komedija, ki poskuša biti drugačna od drugih filmov s časovno zanko, a se vseeno ne izogne klišejem podžanra.

Palm Springs (Max Barbakow, 2020)

Nyles že dolgo živi isti dan – 9. november na poroki v Palm Springsu. Naredil in poskusil je že vse, kar bi si človek v njegovi situaciji želel narediti in poskusiti. S situacijo se je sprijaznil in nima nobene motivacije, da bi poiskal rešitev. Zdi se, da bi ga lahko rešil le še magični preobrat. To vlogo prevzame Sarah, ‘črna ovca’ svoje družine, samosvoja t. i. »vlačuga«. Nyles in Sarah se zaljubita in tako izpolnita monogamna heteronormativna pričakovanja družbe.

Konflikt nastopi, ko Sarah, ki se je prav tako ujela v zanko, izve, da nista seksala prvič. Film na tej točki mimogrede navrže sicer legitimna vprašanja o razmerju moči med protagonistoma (gre res za enakopraven ljubezenski odnos, če jo on pozna že ‘celo večnost’?) in moralno-etičnemu vidiku situacije (je bila množica ljudi, s katerimi je Nyles spal, sploh zmožna prave privolitve v odnos?), a se z njimi zares ne ukvarja. Namesto tega poskuša opolnomočiti Sarah kot (domnevno) aktiven in sposoben ženski lik – močna, samostojna ženska, drugačna od drugih deklet – tudi s tem, ko jo postavi nasproti drugim ženskim likom, kot so svetniška sestra-nevesta, promiskuitetna starejša ženska v baru in neumno in nezvesto Nylesovo dekle. Sekvenca, v kateri s pomočjo interneta obvlada kvantno fiziko in lastnoročno skuje načrt za rešitev iz zanke, na koncu deluje kot gesta, ki jo je bilo treba zaradi mainstream/pop feminizmu vse bolj naklonjene družbene klime nujno dodeliti junakinji, da bo zares ‘drugačna (in boljša) od drugih deklet’.

Čeprav film vztraja, da časovna zanka nima veze z moralno čistostjo likov, zadnji prizor s klasično ljubezensko izpovedjo zakoliči precej klišejsko sporočilo filma. Zdi se, da Nyles v ljubezni najde smisel življenja, Sarah pa se nauči najpomembnejše lekcije za žensko: slej ko prej se je treba v življenju in v ljubezni ustaliti in črno-ovčarstvo pustiti za sabo. Takšna komedija je za družbo pač lažje gledljiva.