Kratek animirani film Primer Moczarskega (Sprawa Moczarskiego, 2016) Tomasza Siwińskega prikaže zgodbo poljskega novinarja in častnika uporniškega gibanja Kazimierza Moczarskega, ki je, obsojen na smrt,  več mesecev preživel v celici z nacističnim generalom Jurgendom Stroopom, na katerega je Moczarski poskušal izvesti atentat.

Primer Moczarskega (Sprawa Moczarskiego, Tomasz Siwiński, 2016)

Film se začne s prizorom podajanja razsodbe sodišča, ki močno spominja na realistične, matter-of-fact skice sojenj, ki se jih novinarji poslužujejo, ko fotografiranje na sodišču ni dovoljeno. Ko pa se kamera približa obsojenemu in skozi njegovo oko vstopi v spomine, postanejo animirane podobe mnogo bolj simbolične in abstraktne – kar še dodatno poudari podlaga ritmične elektronske glasbe. Slike se začnejo gladko prelivati iz ene v drugo; ograja, ki Moczarskemu prepreči atentat na Stroopa, se spremeni v okroglo, rdeče osvetljeno zasliševalno celico, v kateri se velikanski Stalin preteče vzdiga nad Moczarskim. Velikanska figura iz svojega žepa izvleče svoje agente, ki Poljaka pretepejo in mučijo ter zaprejo v celico z Jurgendom Stroopom, ki je na Poljskem povzročil neizmerno trpljenje. General je zapornik, vendar še vedno nosi nacistično uniformo; z njegovega meča kaplja kri in se širi po celici. Moczarski nikakor ne more pozabiti na ta meč, niti oči odmakniti z živordeče krvi na njegovi konici. Tudi ko mu Nemec pokaže sliko svoje družine, vidi le kip v ozadju, ki proti nebu dviguje bronasti meč. Ko se Stroop sprehaja po celici, se za njim širi mlaka krvi.  Nato zraste in se spremeni v grozeči kolosus (s fotografije), ki s svojim mečem uničuje Poljsko in drobi varšavski geto , dokler ga zavezniška letala ne zvrnejo na tla. Prevali se iz telesa morilskega stroja uničenja.

Dogajanje se premesti v celico, kjer se odprejo vrata, Stalin nacistu pomigne naprej. Stroopa odvedejo do vislic in obesijo. Na sodišču Moczarskega oprostijo prejšnjih smrtnih obsodb in priznajo pomen podzemnega poljskega odporniškega gibanja.