Plantarium (Tomek Ducki, 2020)

Kratki animirani film z naslovom Plantarium (Tomek Ducki, 2020) prevevajo dinamika svetlobe, igra barv, glasbeni učinki in kadriranja.

Sedemminutna senzorična izkušnja prikaže zgodbo starejšega moškega, ki živi v jami, kjer skrbi za rastline. Atmosfera je temačna z ločenimi močnimi svetlobnimi snopi, ki iz površja osvetljujejo vijoličaste, rdeče in oranžne odtenke likov in rastlin. Lik moškega iz krep papirja skrbi za odrasle rastline (prav tako iz krep papirja) in iz njihovih odrezkov vzgaja nove, mlade rastline.

V enem izmed loncev za rože opazi mlado bitje njegove vrste. Moški odreže korenino v obliki popkovine, ki raste iz otrokove glave. To bitje ima ostre kremplje, s katerimi v prvem poskusu zatrga v telo moškega. Trganje krep papirja prikaže bližnji posnetek, v katerem pod usmerjeno osvetlitvijo material prelijejo sence.

Kasneje moški žrtvuje in odreže del svoje noge, da zakrpa mlado bitje, ki se je poškodovalo med njunim bojem – merjenjem moči. Da bi moški otroka pomiril, ga posede na gugalnico. Statičen kader guganja, pospremljen z animacijo snopov luči, ustvari dramatično vzdušje. Dinamična animacije svetlobe, ki osvetljuje elemente v fokusu, sovpada z napetim dogajanjem zgodbe, ko otrok z vsakim nihajem gugalnice moškemu odtrga del telesa ter ga pritrdi na svoje telo. Vsak del uporabi za rast in ko postane njegovo telo odraslo, se ponovno spopadeta. Otrok dvigne tokrat poraženega, poškodovanega moškega in ga posadi v lonec za rože. Animacija prikaže poganjke korenin in spremembo moškega v rastlino.

Razpad moškega telesa ni grozljiv, zdi se, da je to naraven proces prenosa življenja v mlajšo osebo. Zgodba se vrne na sam začetek, ko je iz cvetličnega lonca vzklil otrok, s čimer se vzpostavi krožna struktura.

Plantarium okupira vse čute. Pospremljen je tudi z intenzivnimi glasbenimi učinki lesenih ritmičnh instrumentov in z zvoki kitare. Animacija je nema, govor niti ni potreben. Komunikacija je namreč razumljiva preko dinamičnega spreminjanja kadrov iz širokih planov na bližnje posnetke ter svetlobnih in zvočnih učinkov.