Pred nami je ponovno srečanje na filmsko-kritiškem krožku Ostrenje pogleda na Gimnaziji Bežigrad. Dobimo se v četrtek, 21. februarja ob 15h, v učilnici 107. Ogledali si bomo film Kraljevska bitka (Batoru rowaiaru, 2000) japonskega filmskega ustvarjalca Kinjija Fukasaku.

O filmu:

Kraljevska bitka, posneta po istoimenskem romanu Koushuna Takamija, je krvavi spektakel, v katerem so japonski učenci prisiljeni v sadistično igro preživetja. Film je distopična vizija z nasilnimi najstniki. V njem se kot igralec proslavi tudi veliki cineast japonskega filma Takeshi Kitano, ki nastopi kot mentor.

V intervjuju za The Guardian je režiser Kinji Fukasaku leta 2001 na vprašanje, zakaj se je odločil pri 71-ih letih posneti film o najstnikih, odgovoril: »Nasilje med najstniki je v zadnjih letih postalo velik socialni problem na Japonskem, vendar ta pojav odrasle zelo bega. Že v preteklosti je bilo nasilje prisotno, vendar so zanj vedno obstajali neki razlogi, na primer revščina. Danes ga je težje razumeti, zato ljudje ne vejo, kako se z njim spopasti. Ta problematika me je vedno zanimala, a sam sem primarno filmski ustvarjalec in dokler nisem našel te zgodbe, nisem vedel, kako to posneti na komercialen način

Napovednik filma